Af - 12/04-17 11:47

Har lægen givet dig dette råd? Så behøver du ikke at følge detHar lægen givet dig dette råd? Så behøver du ikke at følge det

Tag hjem og hvil dig, indtil du får det bedre. Pas på med at læse og se fjernsyn, og hold dig fra computeren.

storybild

(Billede: Scanpix)

Sådan lyder den besked, som mange patienter med hjernerystelse går hjem fra lægen eller skadestuen med. Men faktisk er der ingen forskning, der viser, at det skulle være skadeligt at bruge skærme eller læse bøger. Det skriver Videnskab.dk.

»Folk får ofte at vide, at de skal hvile sig og ikke må se fjernsyn og bruge computer. Men vi har ikke noget videnskabeligt belæg for at sige det. Der er ikke noget forskning, der viser, at det skulle være skadeligt at bruge skærme. Man må gerne se fjernsyn, medmindre det giver stærkt ubehag,« siger professor på Dansk Neuroforskningscenter på Aarhus Universitet, Jørgen Feldbæk.

Forskning i, hvad der sker i hjernen ved en hjernerystelse, er sparsom. På samme måde er der heller ikke forsket ret meget i, hvordan det egentlig er bedst at forholde sig efter en hjernerystelse.

Forskning fra Holland har dog vist, at det ikke på længere sigt gør nogen forskel, om man holder sig i sengen efter hjernerystelse, eller om man fortsætter sit liv som altid.

Gå i gang med hverdagen

Hvis man er meget træt og svimmel efter hjernerystelsen, kan det sandsynligvis være en god idé at hvile sig mere, men man skal også passe på med trække stikket for meget.

Det fortæller Jeffrey Kutcher, som er lektor i neurologi på University of Michigan Medical School. Han rådgiver blandt andet sportsklubber om håndtering af hjernerystelser og tilser dagligt ishockeyspillere og fodboldspillere, som jævnligt lægger sig med hjernerystelse.

Hans råd til folk med helt almindeligt, ikke fysisk krævende arbejde er at gå i gang med hverdagen så hurtigt som muligt.

»Du skal ikke mure dig fuldstændigt inde i lang tid. Hvis du bliver ved med at have symptomer efter tre uger, så spørg dig selv: 'Hvordan er mit liv anderledes nu sammenlignet med før hjernerystelsen?' Hvis du plejede at træne tre gange om ugen og ikke gør det mere, så kan det sandsynligvis være med til at forklare dine symptomer,« siger han.

Hvis du for eksempel plejede at cykle hver dag og nu tager bussen, kan det måske være med til at forklare, hvis du har hovedpine eller er svimmel.

Både Jørgen Feldbæk Nielsen og Jeffrey Kutcher råder folk med hjernerystelse til at turde gøre nogle ting, selv om de oplever symptomer.

»Hvis du for eksempel får hovedpine, så kan du tænke det, som at hjernen har givet en advarsel, men du skal hele tiden forsøge at presse grænsen for, hvornår advarslen kommer,« siger Jørgen Feldbæk.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Værdifuld BMW stjålet: Genkender du...
bt.dk
Ny 'ung mor' var vild partypige: Det...
bt.dk
Efter et ægteskab fyldt med...
bt.dk
Barca-målmand: Neymars farvel var en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx