Af Ritzau - 05/04-17 17:07; Opdateret: 05/04-17 21:06

Det er nu lovligt at handle med horn fra næsehorn i SydafrikaDet er nu lovligt at handle med horn fra næsehorn i Sydafrika

Sydafrikas miljøministerium taber retssag om forbud mod handel med horn fra næsehorn.

storybild

Dyreværnsfolk prøver at tildække øjnene på et næsehorn, der er skudt med en bedøvelsespil i Planesberg National Park i Sydafrika. Dyret skal mærkes med et mikrochip. (Arkiv) (Billede: Scanpix/Gianluigi Guercia)

Næsehornets hvide guld.

Det er blevet lovligt at handle med horn fra næsehorn i Sydafrika. Det sker efter en dom, hvor landets Miljøministeriums appel om at opretholde forbuddet mod handlen er blevet afvist.

Den udvikling er et skridt i den helt forkerte retning, mener Bo Normander, der er wildlife-ekspert hos WWF Verdensnaturfonden.

- Det er en rigtig dårlig og meget ærgerlig nyhed. Jeg tror desværre, at det vil øge efterspørgslen og dermed også krybskytteriet, siger han.

Der er en umættelig tørst efter de dyrebare horn. Og den vil kun blive større nu, da det er blevet legalt at handle med hornene i Sydafrika, mener Bo Normander.

- Jeg tror, at flere næsehorn vil blive dræbt som konsekvens af lovliggørelsen. Når man legaliserer det ét sted, kommer der flere horn på markedet. Og det giver markedet et boost, siger han.

Lovliggørelsen vil ikke sætte en stopper for den ulovlige handel, mener Bo Normander. For det er ikke i Sydafrika, at køberne bor. Det er derimod i lande som Vietnam, Kina og Laos.

- I Sydafrika er der ikke nogen, som er interesserede i at eje hornene. Der er simpelthen ikke et marked - det er i Asien. Så hornene vil blive solgt til nogle underleverandører, som eksporterer dem ud af landet.

- Og så havner hornene alligevel på det illegale marked, siger han.

På globalt plan er det fortsat ulovligt at handle med horn fra de truede dyr.

I Sydafrika lever der omkring 20.000 næsehorn, hvilket er 80 procent af bestanden på verdensplan. Heraf er der 18.000 hvide næsehorn og 2000 af de sjældne sorte næsehorn.

En tredjedel af de Sydafrikanske næsehorn er opdrættede og ejes af private personer, som avler næsehorn i farme.

De private opdrættere har længe argumenteret for, at det vil være godt at lovliggøre salget af horn, da det vil ødelægge forretningen for krybskytter.

Næsehornet menes at have en helbredende effekt i flere asiatiske lande. Derfor bliver hornene pulveriseret og brugt i medicin. Det lyse pulver bliver solgt for op mod 500.000 kroner per kilogram.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu tager Kong Vinter for alvor fat:...
bt.dk
Michael Laudrup blander sig i...
bt.dk
Se det søde billede: Tidligere...
bt.dk
Se det: Her gør hun det - bliver OL's...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx