Af Ritzau - 29/03-17 14:06; Opdateret: 29/03-17 14:56

Løkke forudser mange bump på vejen under briternes EU-exitLøkke forudser mange bump på vejen under briternes EU-exit

Storbritannien har sat landets udmeldelse af EU i gang, og briterne har nu to år til at forhandle en aftale.

storybild

Storbritanniens beslutning om at forlade EU og det indre marked vil have konsekvenser. Rettigheder og pligter går hånd i hånd i EU, siger Lars Løkke Rasmussen. (Billede: Scanpix/Lafur Steinar Gestsson)

Ni måneder efter den britiske folkeafstemning er resultatet et brev, som officielt sætter briternes udtræden af EU i gang.

Det længe ventede brev med briternes udmeldelse blev onsdag eftermiddag afleveret i Bruxelles.

Og det er en trist begivenhed, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Nu er et farvel til Storbritannien en realitet. Om to år går vi fra 28 til 27 i den europæiske familie. Det er uendelig trist. Forhandlingerne bliver ikke nemme. Der vil komme mange bump på vejen.

- Det er samtidig klart, at Storbritanniens beslutning om at forlade EU og det indre marked vil have konsekvenser. Rettigheder og pligter går hånd i hånd i EU. Man kan ikke få det ene uden det andet, siger Lars Løkke i en pressemeddelelse.

Storbritanniens EU-ambassadør, Tim Barrow, afleverede onsdag eftermiddag brevet om britisk udmeldelse til EU-præsident Donald Tusk.

Brevet starter i henhold til EU-traktatens artikel 50 en historisk nedtælling, indtil Storbritannien som det første land nogensinde forlader EU senest om to år.

Statsministeren giver også udtryk for håb om, at forhandlingerne finder sted på en fordragelig måde.

- Jeg håber, at skilsmissen mellem EU og Storbritannien kan ske på en ordentlig måde, og at vi kan fastholde et nært forhold fremover. Det er i alles interesse, siger Løkke.

Danmark skal være særlig opmærksom på, at der sikres gode og rimelige vilkår for handel mellem EU og Storbritannien til gavn for danske virksomheder og forbrugere, mener statsministeren.

- Der skal ikke herske tvivl om, at regeringens førsteprioritet i forhandlingerne vil være at passe på Danmark, siger Løkke.

Briternes udtræden vil påvirke dansk økonomi negativt og hæmme væksten i bruttonationalproduktet (bnp). Det har beregninger fra Finansministeriet vist.

Ministeriets vurdering er videre, at briternes farvel til EU medføre mindre eksport og flere arbejdsløse.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

FCK flirter med skrækscenarie: 'Det...
bt.dk
Kongehuset deler brev fra dronning...
bt.dk
Politiet efterlyser onanerende mand...
bt.dk
5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx