Af Fie West Madsen - 21/10-17 14:20

Ikea-kommode kostede 2-årig dreng livet og blev tilbagekaldt: Sælges stadig i DanmarkIkea-kommode kostede 2-årig dreng livet og blev tilbagekaldt: Sælges stadig i Danmark

En to-årig amerikansk dreng blev mast ihjel af et Ikea-møbel, der straks blev kaldt tilbage i Nordamerika. Møblet sælges stadig i Danmark.

storybild

I alt otte børn i USA er døde som konsekvens af, at en Malm-kommode fra Ikea er væltet end over dem. (Billede: JONATHAN NACKSTRAND)

En to-årig amerikansk dreng har mistet livet, efter en Ikea-kommode af typen Malm er væltet ned over ham.

Det skriver ABC News.

To-årige Jozef Dudek fra Californien omkom ifølge familiens advokat, Daniel J. Mann, i maj, efter Ikea-kommoden var væltet ned over ham, mens han lå og sov middagslur alene i et værelse.

Kommoden af mærket Malm blev tilbagekaldt i USA og Canada i juni sidste år, da der var fare for, at den kunne vælte, hvis den ikke skrues fast til væggen. I alt 29 millioner kommoder, heraf flere af mærket Malm, blev kaldt tilbage.

Ifølge talsmænd for børnesikkerhed er to-årige Jozef Dudek det ottende barn, der har mistet livet som konsekvens af et væltet Ikea-møbel.

Møbelgiganten understreger i en udtalelse til ABC News, at man føler med familien i den svære tid, og at indledende undersøgelser tyder på, at uheldet skete, fordi kommoden ikke var korrekt monteret til væggen.

Nancy Cowels, der er direktør for non-profit organisationen 'Børn i fare', mener ikke, at Ikea gør det godt nok. Hun mener, at møbelgiganten skal gøre mere for at gå kontakt til de forbrugere, der stadig har en af de farlige kommoder i hjemmet. Ifølge en rapport fra kommissionen for produktsikkerhed i USA, som blev udgivet i januar i år, er kun omkring tre procent af de kommoder, der er trukket tilbage, rent faktisk leveret tilbage.

Det betyder, at mange familier sandsynligvis stadig har kommoderne i hjemmet.

»Vi skal gøre det bedre, for de (kommoderne red.) er bare tikkende landminer i et barns soveværelse,« siger Nancy Cowels til ABC News.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ikea Danmark i forhold til den aktuelle situation, men trods de mange dødsfald i USA og tilbagetrækningen af millioner af Malm-produkter, så har man hos Ikea i Danmark ikke tidligere fundet det nødvendigt at trække produkterne tilbage fra det danske marked.

»Vores produkter overholder 100 procent de sikkerhedsregler, som er gældende i Europa. Og derfor beholder vi dem i vores sortiment,« forklarede varehuschef hos Ikea i Taastrup, Anders Olsen, til BT sidste år kort efter tilbagetrækningen på det amerikanske og canadiske marked.

Dengang understregede varehuschefen også, at man altid instruerer kunder i at montere kommoden til væggen. Han oplyste desuden, at siden der ikke har været nogle ulykkestilfælde i Europa, antager man, at forbrugerne kan finde ud af at montere kommoden korrekt.

Hos Ikea i Norge forklarer kommunikationsrådgiver Kristian Willanger, at de af og til oplever, hvordan kunder ikke får monteret kommoden.

»Vi ser desværre, at nogen glemmer det, også i Norge. Hvis et lille barn åbner en skuffe og begynder å klatre på det, uden at møbelet er monteret til væggen, kan det tippe, uanset hvilken producent der har lavet det,« siger Kristian Willanger til TV 2 Norge.

Han understreger dog også, at kommoderne efter EU-reglementet anses som sikre, fordi det er klart oplyst, at kommoden bør monteres til væggen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Joachim og Marie besøgte Danmarks...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx