Af Bo Norström Weile - 01/09-14 14:21; Opdateret: 01/09-14 14:57

Fogh ked af Putins fjendskab: Men vi må svare igenFogh ked af Putins fjendskab: Men vi må svare igen

Rusland insisterer på at betragte Nato som en fjende, og det må alliancen forholde sig til, siger Anders Fogh.

storybild

Rusland insisterer på at betragte Nato som en fjende, og det må alliancen forholde sig til, siger Anders Fogh. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Årtiers bestræbelser på at klinke skårene mellem Nato og Rusland efter den kolde krig er tilsyneladende spildt, og Ruslands vedvarende aggression i Ukraine kræver, at Nato - mod sin vilje - må svare igen.

Forsvarsalliancen ventes på sit topmøde senere på ugen at annoncere en markant styrket beredskabsplan i øst med en reaktionsstyrke, som skal kunne rykke ud i løbet af "meget få dage".

Putin minder verden om atomvåben: Gå ikke mod Rusland
Putin minder verden om atomvåben: Gå ikke mod Rusland

- Vi må forholde os til den virkelighed, at Rusland i dag ikke betragter Nato som en partner. Vi kan se det i russiske militære dokumenter. Og vi kan høre det på udtalelser fra militære ledere, at de regner Nato som en modstander, siger Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, på et pressemøde i Bruxelles.

- Det beklager jeg stærkt. Men vi har selvfølgelig ikke råd til at være naive. Vi har en situation, hvor Rusland betragter os som en modstander, og den situation vil vi tilpasse os.

Putin: Ukraines fremfærd minder om nazisternes under Anden Verdenskrig
Putin: Ukraines fremfærd minder om nazisternes under Anden Verdenskrig

Det kommende topmøde ventes at blive en milepæl i Natos 65 år lange historie, og det falder sammen med en række regionale og globale udfordringer i en ifølge generalsekretæren "forandret verden".

Konflikten i Ukraine og de højaktuelle udfordringer i Irak og Syrien med den militante oprørsgruppe Islamisk Stat er kommet til, efter at man planlagde topmødet, der finder sted i Wales torsdag og fredag. Men de to emner er blandt overskrifterne på dagsordenen.

Obama til Putin: Du lyver!
Obama til Putin: Du lyver!

- På topmødet vil vi sikre, at alliancen forbliver klar til, i stand til og villig til at forsvare allierede mod ethvert angreb.

- Vi vil enes om en beredskabsplan, som vil gøre Nato mere operationsklar end nogensinde. Planen er et svar på Ruslands optræden. Men den skal også gøre alliancen i stand til at besvare alle sikkerhedsudfordringer, hvor de end måtte opstå.

Danmark skal bidrage til Natos missilskjold
Danmark skal bidrage til Natos missilskjold

- Vi vil på markant vis styrke vores reaktionsstyrkes evne til at handle. Vi vil skabe en spydspids inden for reaktionsstyrken. Denne styrke skal kunne rejse let, men slå hårdt, siger Anders Fogh Rasmussen.

Den nye beredskabsplans reaktionsstyrke skal kunne rykke ud i løbet af meget få dage ifølge generalsekretæren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Multiresistente bakterier spreder sig...
bt.dk
Kronprins Frederiks ekskæreste i...
bt.dk
Modeekspert sætter ord på prins...
bt.dk
Flyttede 17 dage før samlever døde:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx