Af Ritzau - 16/05-16 05:26

Hadet streg i Mellemøstens sand driver tyrkisk politikHadet streg i Mellemøstens sand driver tyrkisk politik

En 100 år gammel aftale indgået af franskmænd og briter om grænserne i Mellemøsten er stadig hadet.

storybild

Maleri af Sir Mark Sykes malet af Léopold Pilichowski (1918). Han var en af hjernerne bag, da Storbritannien og Frankrig i 1916 indgik en aftale om grænserne i Mellemøsten. (Billede: Scanpix)

For præcis 100 år siden blev stregerne for grænserne i Mellemøsten tegnet, men i dag er aftalen om grænserne for eksempelvis Syrien, Irak, Libanon og Israel fortsat hadet.

Blandt andet er det en drivkraft i Tyrkiets udenrigspolitik at gøre op med den gamle aftale, skriver avisen Hürriyet Daily News i anledning af grænsestregernes jubilæum.

Skabelonen til grænsedragningerne blev i store træk udtænkt af den britiske efterretningsofficer Mark Sykes og den franske diplomat Francois Georges-Picot.

De aftalte, hvad der skulle ske med Det Osmanniske Rige efter Første Verdenskrig.

Sykes-Picot-aftalen blev vedtaget 16. maj 1916 og blev da Storbritanniens og Frankrigs oplæg til de forhandlinger, der senere afgjorde grænsedragningen i det slagne Osmanniske Rige.

Men en stor del arabere er utilfreds med aftalen, der har været en omstridt "parentes" i nu 100 år.

Tyrkiets afgående premierminister, Ahmet Davutoglu, har ifølge Hürriyet Daily News sagt, at han ville arbejde for "at lukke den århundredegamle parentes".

- Vi har altid været imod Sykes-Picot-aftalen, fordi Sykes-Picot har opdelt vores region og fremmedgjort vores byer over for hinanden, sagde Davutoglu i marts ifølge nyhedsbureauet AFP.

Siden præsident Recep Tayyip Erdogan kom til magten med sit AKP-parti i 2002, har tyrkerne arbejdet på ny indflydelse i regionen. Erdogans mål er at nedbryde de ifølge Tyrkiet falske barrierer mellem muslimske stater og give tyrkerne mere magt i området.

Også andre arabiske lande bebrejder Sykes-Picot-aftalen for at bære en stor del af skylden for regionens mange problemer.

Krigen i Syrien og konflikter langs Israels grænser er eksempler på anspændte kampe, ligesom også kurderne, der er en torn i øjet på Tyrkiets ledere, muligvis kan trække nye grænser i den uroplagede region.

Mellemøsteksperten Lars Erslev Andersen, seniorforsker i Diis (Dansk Institut for Internationale Studier), forudser også, at de 100 år gamle grænser vil forsvinde.

- Irak bliver delt. Vi får måske en kurdisk stat. Syrien bliver også delt, mener han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny forskning: Sådan lærer du dit barn...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Blachman straffer meddommer: 'Jeg vil...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx