Af - 22/07-16 11:28

Fem år efter Utøya: - Jeg tjekker stadig flugtveje, før jeg sætter mig nedFem år efter Utøya: - Jeg tjekker stadig flugtveje, før jeg sætter mig ned

Det er i dag fem år siden, at terroristen Anders Breivik dræbte 77 mennesker.

Bildstrecke im Grossformat »

Fredag 22. juli 2011 mistede 77 mennesker livet, da højreekstremisten Anders Breivik detonerede en bombe i Oslo, og derefter udførte en massakre på øen Utøya, hvor det norske arbejderparti holdt sommerlejr for deres unge medlemmer.

Forklædt som betjent sejlede han ud på øen og dræbte 69 mennesker - hovedsageligt unge - inden han overgav sig til politiet.

Fem år efter Utøya svigter Norge kampen mod ekstremisme
Fem år efter Utøya svigter Norge kampen mod ekstremisme

Yderlige mindst 90 personer på øen blev såret under massakren, og fælles for de overlevende er, at de i dag, fem år efter terroranslaget, har dybe ar på sjælen.

En af dem, Vegard Wennesland, fortæller til den norske avis VG, at han altid er på vagt - selv når han bare skal ud og hygge sig på en café.

- Jeg sætter mig aldrig ned på et sted som dette uden først at vurdere, hvordan flugtmulighederne er, hvis der skulle ske noget, siger Vegard Wennesland.

Fem år efter massakre er Utøya igen en politisk mødeplads
Fem år efter massakre er Utøya igen en politisk mødeplads

- Og hvis du eller andre siger til mig, at her er fredeligt og ingen fare, tænker jeg bare på, at det sagde vi også til hinanden på Utøya, da vi hørte om bomben i Oslo, siger han til VG.

Anders Breivik har aldrig lagt skjul på, at massakren var politisk motiveret. Han er imod indvandring og muslimer, og udførte efter eget udsagn angrebet for at få det norske folk til at vågne op.

Han afsoner nu en dom på 21 år med mulighed for forlængelse af straffen.


LÆS OGSÅ: Norge anker dom om brud på Breiviks menneskerettigheder

LÆS OGSÅ: New York Times: Breivik-dom en sejr for retsstaten

LÆS OGSÅ: Fængsel vil ikke ændre Breiviks afsoningsforhold trods dom

LÆS OGSÅ: Indsatte i norsk fængsel: Bare lad Breivik gå frit rundt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx