Af - 19/08-14 15:13

Tæt på udbrud? Island hæver trusselsniveau for stor vulkanTæt på udbrud? Island hæver trusselsniveau for stor vulkan

Truslen for et kommende vulkanudbrud i Island intensiverer.

storybild

Eyjafjallajökull spredte en stor askesky i 2010, hvilket førte til 100.000 aflyste flyafgange i Europa. (Billede: Polfoto/Joachim Adrian)

Som metroxpress beskrev forleden, tyder meget på, at en af Islands store vulkaner snart kan komme i udbrud. Det kan føre til en askesky som for fire år siden, da vulkanen Eyjafjallajökull gik i udbrud. Her forårsagede skyen 100.000 aflyste flyafgange.

Islandsk vulkanudbrud er på vej - ny askesky kan lamme Europa igen
Islandsk vulkanudbrud er på vej - ny askesky kan lamme Europa igen

I den seneste byge af rystelser omkring vulkanen Bárdarbunga, har det kraftigste jordskælv målt 4,5 på richterskalaen - den højeste måling i området siden 1996, hvor en nærliggende vulkan gik i udbrud. Islandske myndigheder har nu hævet vulkanens trusselsniveau til orange kode, hvilket forklares med, at ‘vulkanen udviser højnet eller stigende uro med øget potentiale for udbrud’.

Orange er skridtet inden rød kode, der praktisk talt er et igangværende udbrud.

Just in case

- Jeg snakkede med vulkanobservatoriet i Island i går, og de siger, at jordskælvsaktiviteten har aftaget en smule. Men problemet er, at vulkaner kan være drilagtige, når de er lige på randen til at gå af. Det er svært at sige i øjeblikket, hvornår udbruddet vil komme. Der kan gå to uger, siger vulkanekspert Henning Andersen til mx.dk.

Efter 30 års 'søvn': Verdens største vulkan kan snart vågne
Efter 30 års 'søvn': Verdens største vulkan kan snart vågne

Henning Andersen tør ikke spå om, om Bárdarbunga kommer i udbrud i nær fremtid eller ej. Hans personlige vurdering er 50/50. For fire måneder siden var der eksempelvis også stor aktivitet omkring vulkanen Hekla, men der lagde trykket sig igen.

- Vulkanen kan godt sige ‘okay, nu har jeg drillet dem længe nok, nu gider jeg ikke mere’. Men den kan også gå af i løbet af ti dage. I 2010, da Eyjafjallajökull gik i udbrud, begyndte jorden at ryste i marts, og så holdt de op. Men så udbrød den to uger senere, siger han.

Aktiv vulkan sender tusinder på flugt
Aktiv vulkan sender tusinder på flugt

Der findes 30 vulkaner i Island, fordi landet ligger oven på verdens bredeste såkaldte 'hotspot' - hvor magma fra jordens indre når op til overfladen.

Der er vulkanudbrud i landet med cirka fire-fem års mellemrum. Bárdarbunga var sidst i udbrud i 1910.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gorm og hans tre danske børn i dyb...
bt.dk
Afrikaneres vilde VM-drøm: Vil bruge...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Jonas gik konkurs: Nu skal kinesisk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx