Af Ritzau - 22/05-16 10:27

Spiegel: Tyrkiet sender syge og ufaglærte syrere til EUSpiegel: Tyrkiet sender syge og ufaglærte syrere til EU

Der er forskel på hvilke syriske migranter, Tyrkiet sender til EU. Læger og ingeniører får ikke lov at rejse.

storybild

Myndighederne under Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, blokerer for at sende syriske flygtninge med høje uddannelser til EU. Syge og ufaglærte kan godt få lov at rejse, skriver Der Spiegel. (Billede: Scanpix/Adem Altan)

Adskillige EU-lande er fortørnet over, at Tyrkiet ifølge aftalerne om migranter og flygtninge med EU ikke vil lade syriske akademikere forlade flygtningelejre i Tyrkiet for at rejse til EU.

De tyrkiske myndigheder vil kun lade syrere, der ikke har nogen uddannelse, eller syrere, som er syge og skal bruge medicin og lægebehandling, komme til EU.

Det skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, der fortæller, at oplysningerne kommer fra interne EU-møder i Bruxelles.

Møderne har handlet om den aftale, som EU og Tyrkiet forhandlede på plads i marts, og som skal standse migrantstrømmen fra Tyrkiet til Grækenland.

Aftalen indebærer blandt andet, at migranter, der kommer til Grækenland, sendes tilbage til Tyrkiet. For hver syrer, der sendes tilbage, skal en anden syrer fra en flygtningelejr i Tyrkiet sendes til EU.

En foreløbig overgrænse er sat til 72.000.

Det er her, at tyrkerne ifølge det tyske magasin udvælger syge og ufaglærte flygtninge. Akademikere som læger og ingeniører får ikke lov at rejse.

Ifølge enslydende oplysninger fra Tyskland, Holland og Luxembourg er flere udrejsetilladelser for nylig trukket tilbage af tyrkerne. Der var tale om syrere, der er registreret som flygtninge i Tyrkiet.

Det handlede om familier, hvor faderen havde en højere uddannelse.

I aftalen mellem EU og Tyrkiet blev det noteret, at der skal tages hensyn til syriske flygtninge, som har særlige behov. Det betyder ifølge Der Spiegel syge og personer, der er traumatiseret, men der skal også tages hensyn til personer, der har familie i Europa.

Der Spiegel skriver, at Tyrkiet har henvendt sig til FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og meddelt, at syriske akademikere ikke længere hører under den såkaldte en-til-en-mekanisme med EU.

EU har ellers accepteret, at UNHCR skulle stå for udvælgelsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Kendt DR-vært dater ny mand
bt.dk
Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
35-årig far dræbte sine børn og tog...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx