29/08-15 17:20

Tyrkiske kampfly angriber for første gang Islamisk StatTyrkiske kampfly angriber for første gang Islamisk Stat

Kritikken af Tyrkiets passive rolle i kampen mod jihadistgruppen har virket. Nu går tyrkiske fly til angreb.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Tyrkiske kampfly har for første gang deltaget i den amerikanskledede koalitions angreb på jihadistgruppen Islamisk Stat (IS) i Syrien, hedder det i en erklæring fra det tyrkiske udenrigsministerium lørdag.

Dermed synes den massive kritik af Tyrkiets passive holdning over for IS at have virket. De tyrkiske jagerfly blev fredag indsat mod jihadisterne i Syrien.

Særligt kurderne, der er Vestens vigtigste allierede i kampen mod de skånselsløse islamister, føler, at Tyrkiets nye holdning, der går på at bekæmpe al form for ekstremisme, har været et påskud for at angribe kurdiske baser i det nordlige Irak.

Men med fredagens angreb på IS i Syrien ser præsident Recep Tayyip Erdogan ud til at have ændret holdning, hvilket også kan skyldes, at Tyrkiet snart skal til nyvalg, da det ikke er lykkedes at danne en regering på baggrund af det senest valg.

Amerikansk teenager får 11 års fængsel at støtte IS
Amerikansk teenager får 11 års fængsel at støtte IS

Tyrkiet og USA har for nylig forhandlet en række detaljer på plads i en aftale, der gør tyrkerne til en del af den internationale koalition, som bekæmper Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak. Det var med aftalen planen, at tyrkiske kampfly deltager i indsatsen.

Tyrkiet har allerede tidligere åbnet op for mere samarbejde med USA ved at lade amerikanske kampfly benytte en luftbase nær den syriske grænse, så koalitionens fly ikke skal flyve lige så langt som tidligere for at bombe Islamisk Stats stillinger i Syrien.

Udenrigsminister: Danske kampfly trækkes hjem til oktober
Udenrigsminister: Danske kampfly trækkes hjem til oktober

Kursskiftet kom i juli i kølvandet på, at IS stod bag et angreb i Tyrkiet, og efter at USA i lang tid har lagt pres på landet for at få det til at spille en mere aktiv rolle i den internationale kamp mod gruppen.

Den tyrkiske deltagelse i at bekrige bevægelsen, der har trukket blodige spor hen over både Syrien og Irak, har i amerikanernes øjne været sparsom, da det tyrkiske militær har fokuseret mere på kampe med kurdiske separatister fra det kurdiske arbejderparti PKK.

/ritzau/Reuters

LÆS OGSÅ: USA: Tyrkiet slutter sig til koalitionen mod IS

LÆS OGSÅ: Danske F-16-fly smider 23 bomber mod jihadister

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx