03/07-15 21:04

Titusindvis fylder Athens gader før dramatisk afstemningTitusindvis fylder Athens gader før dramatisk afstemning

Grækerne er samlet til massedemonstrationer i Athen forud for søndagens folkeafstemning.

storybild

Titusinder af grækere fyldte fredag aften gaderne i hovedstaden Athen, hvor der var to samtidige demonstrationer med krav om henholdsvis et ja og et nej ved folkeafstemningen søndag.

En regeringsvenlig demonstration er i gang ved Syntagma-pladsen foran det græske parlament. Her er det ventet, at premierminister Alexis Tsipras vil tale til forsamlingen senere på aftenen.

Tsipras og hans regering har flere gange opfordret grækerne til at stemme nej til kreditorernes spareplan.

Finansminister Yanis Varoufakis har direkte sagt i et interview med Bloomberg fredag, at han ikke længere vil være Grækenlands finansminister, hvis det bliver et ja, og Tsipras har antydet, at han også vil trække sig.

Ja-fløjen er samlet ved et stadion mindre end 800 meter fra Syntagma-pladsen, hvor de råber proeuropæiske slagord og gentager europæiske lederes advarsler om, at Grækenland styrer direkte mod afgrunden og et exit fra euroen, hvis det bliver et nej på søndag.

Først på aftenen havde ja-siden mobiliseret omkring 20.000 mennesker, mens nej-siden havde samlet 25.000 demonstranter, vurderer græsk politi over for AFP.

Det kom for en kort bemærkning til sammenstød mellem græsk politi og demonstranter på nej-siden, hvor politiet affyrede lydgranater mod en mindre gruppe sortklædte demonstranter, skriver Reuters.

Desuden besluttede aktivister at lave en aktion, hvor de plyndrede et supermarked og delte mad ud til forbipasserende i protest mod udsigten til fortsatte besparelser og nedskæringer i blandt andet pensioner, skriver nyhedsbureauet AP ifølge flere medier.

I andre europæiske byer, herunder Rom, Berlin, Frankfurt, Bruxelles og Warszawa, er der meldinger om støttedemonstrationer til fordel for den græske nej-fløj, skriver AFP.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Chok: Historiske danske legender...
bt.dk
Person og to hunde er gået igennem isen
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx