Af Ritzau - 19/12-16 20:35; Opdateret: 19/12-16 22:24

Kender: Hadet til Rusland ligger dybt i mange tyrkereKender: Hadet til Rusland ligger dybt i mange tyrkere

Den almindelige tyrker er sjældent begejstret for Rusland, lyder vurderingen fra journalist Deniz Serinci.

storybild

Ambassadør Andrej Karlov (højre) blev mandag dræbt. (Billede: Reuters/Stringer)

Drabet på den russiske ambassadør i Tyrkiet kan være kulminationen på et årelangt had fra det tyrkiske folk mod Rusland.

Det vurderer journalist, forfatter og Tyrkiet-kender Deniz Serinci.

- Det kommer egentlig ikke bag på mig, at en eller anden radikal tyrker kunne finde på at angribe en officiel russisk repræsentant i Tyrkiet, siger han.

Skyderiet blev fanget på kamera, da ambassadøren holdt tale på et kunstmuseum i den tyrkiske hovedstad, Ankara. Billederne viser, at han blev skudt ned bagfra.

I første omgang blev Karlov bragt hårdt såret til hospitalet. Men ifølge Ruslands udenrigsministerium stod hans liv ikke til at redde.

Deniz Serinci fortæller, at den almindelig tyrker sjældent er specielt begejstret for Rusland. Det følelse går mange år tilbage, senest med Syriens præsident Bashar al-Assads støtte til kurderne i den nordlige del af Syrien.

Det huer ikke mange tyrkere. Og da Rusland er en allieret til Assad, forpester det også forholdet mellem Rusland og Tyrkiet, lyder det fra Deniz Serinci.

- Jeg tror ikke, at det her ændrer så meget på forholdet mellem Tyrkiet og Rusland. Men hvis det viser sig, at drabet er beordret fra den tyrkiske stat, så vil Moskva reagere meget vredt.

- Men jeg tvivler stærkt på, at det er tilfældet, for Tyrkiet har brug for russerne, hvis de skal deltage i fredsforhandlingerne om Syrien, siger han.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder drabet "forfærdeligt" og en "menneskelig tragedie".

- Jeg er chokeret over skuddrabet på Ruslands ambassadør i Tyrkiet her til aften. Der ser ud til at være tale om en målrettet og kynisk likvidering.

- Det tager jeg og den danske regering naturligvis dyb afstand fra. Mine tanker går til de pårørende og det russiske folk, lyder det i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere Miss Danmark overrasker:...
bt.dk
Magnussen får god nyhed efter...
bt.dk
Søren Østergaard kom til at købe...
bt.dk
Peter Schmeichel i modvind: Udbetaler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx