Af Berit Hartung - 26/08-17 19:48; Opdateret: 26/08-17 20:02

Læge advarer mod populære energidrikke Læge advarer mod populære energidrikke

En 13-årig, svensk pige blev i denne uge indlagt på intensivafdelingen efter at have drukket for meget energidrik.

storybild

Arkivfoto (Billede: LEONHARD FOEGER)

En 13-årig svensk pige blev i denne uge indlagt på intensivafdelingen efter at have drukket for meget energidrik. Nu advarer hendes mor og en læge unge mod at drikke for mange af de populære sodavand, der også sælges herhjemme.

Åndedrætsbesvær og uregelmæssig hjerterytme.

Det var symptomerne, da 13-årige Victoria Sundberg fra Sverige tidligere denne uge blev hasteindlagt på intensiv på Karolinska Universitetssygehus i Huddinge syd for Stockholm.

På vej hjem fra skole havde teenageren - ifølge hendes mor - købt flere bokse med energidrik som Redbull og Power King. Da hun blev hentet af sin mor, forklarede hun, at hun havde drukket hele to liter.

På det tidspunkt var Victoria sløj og klagede over en underlig fornemmelse i brystkassen. Hendes mor blev bekymret og kørte hende på skadestuen, hvor hun hurtig kom foran i køen af ventende patienter.

»Hun følte ikke, at hun havde kræfter til at trække vejret,« fortæller moderen Petra Sundberg til Aftonbladet.

Lægerne konstaterede, at datterens hjerte slog dobbeltslag og tog flere prøver på hende. De testede hende blandt andet for både alkohol og narkotika og undersøgte hendes hjerte for at udelukke, at der var noget galt med det. Hurtigt kunne de konstatere, at det var den store mængde energidrik, der var årsagen til problemerne.

Oplevelsen fik Petra Sundberg til at advare andre forældre på Facebook.

I Norge har en gruppe læger forsket i brugen af energidrik blandt unge. En af dem er læge Naim Degirmenci fra børn- og ungeafdelingen på Lillehammer Sygehus.

»Børn og unge, der drikker meget energidrik har risiko for at udvikle akutte symptomer,« siger Naim Degirmenci til NRK.

Han mener slet ikke, at børn og unge skal drikke energidrik, selv om han kan konstatere, at over halvdelen af de norske unge jævnligt drikker den type sodavand.

»Jeg er overrasket over, at så mange unge drikker energidrik samtidig med, at vi også ser tilsvarende resultater i andre lande. Der er en ikke ubetydelig andel af de unge, som drikker energidrik, og de får en daglig koffeindosis, som overstiger grænsen for, hvornår man kan opleve bivirkninger,« siger Degirmenci og tilføjer, at blot en halv liter energidrik er nok til, at en teenager på 60 kilo overstiger grænsen for, hvornår man kan forvente bivirkninger.

De hyppigste gener er hovedpine, kvalme, mavesmerter, søvnløshed, rastløshed, hurtig puls og uregelmæssig hjerterytme.

Den norske læge forsker videre i sagen og opfordrer børn og unge til at bruge sund fornuft og mådehold, når de indtager energidrik.

NRK har talt med direktøren for den norske bryggeriforening, Petter Nome, og også han er bekymret over udviklingen. Han gør opmærksom på, at produktet slet ikke er tænkt til børn og unge, og at branchen gør meget ud af ikke at sponsorere børnearrangementer og heller ikke henvender sig direkte til børn i reklamerne.

»Men det skal retfærdigvis siges, at dette jo ikke er gift. Der er mere sukker i, end der er brus, men mindre koffein, end der er i kaffe,« siger Petter Nome til tv-kanalen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx