Af Maria Cuculiza - 19/09-13 16:54; Opdateret: 19/09-13 18:06

Russisk kystvagt fanger to aktivisterRussisk kystvagt fanger to aktivister

To aktivister fra Greenpeace er nu på andet døgn i fangenskab hos den russiske kystvagt i strid med international lov.

storybild

Foto: Greenpeace

Tilbageholdelserne sker efter, at de to i går bordede det russiske olieselskab Gazproms boreplatform, Prirazlomnaya, i protest mod selskabets oliejagt i Arktien.

Greenpeace-skibet Arctic Sunrise har siden i går cirkuleret omkring platformen 60 kilometer fra Ruslands nordlige kyst og forsøger løbende at få kontakt til Kystvagtens skib for at få de to fri igen.

Men den russiske kystvagten nægter indtil videre at frigive de to aktivister Sini Saarela fra Finland og Marco Weber fra Schweiz efter gårsdagens aktion, hvor russerne afskød 11 skud samt knivtruede de aktionerende.

I stedet hævder russerne ifølge Greenpeace, at de to aktivister 'er gæster' på Kystvagtens skib, og at Greenpeace ikke reagerer på forespørgsler om kontakt.

- Hvis den russiske kystvagt ved udmærket godt, hvordan de skal opnå kontakt med os. Aktivisterne bliver tilbageholdt efter en fredelig aktion og bør enten blive løsladt eller tilladt at kontakte en advokat,” siger Jon Burgwald, Arktis-ansvarlig i Greenpeace i Danmark.

Samtidig meddeler det russiske udenrigsministerium, at Kystvagten i går' valgte at gribe ind med blandt andet varselsskud, fordi Greenpeace-skibet Arctic Sunrise udgør en miljø- og sikkerhedsmæssig trussel'. En påstand, som Greenpeace kraftigt bestrider.

- Kystvagten har truet aktivisterne med våben og affyret 11 varselsskud, så hvem er det, der er den egentlige sikkerhedstrussel her?, spørger Arktis-ansvarlig Jon Burgwald og fortsætter:

- Boringer efter olie i Arktis udgør en alvorlig miljømæssigt risiko, som vi ikke har råd til at løbe, og Greenpeace ønsker at forsvare det ganske særlige og skrøbelige miljø på vegne af millioner af mennesker verden over, som er modstandere af boringerne, siger Jon Burgwald”


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midt under royalt bryllup:...
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Kendt imam beroliger Støjberg: Sådan...
bt.dk
Ny popularitetsmåling: Topminister...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx