04/09-13 06:34; Opdateret: 04/09-13 07:00

Engells bud: Obama vil have Thorning på tomandshåndEngells bud: Obama vil have Thorning på tomandshånd

Det er ikke ubetydeligt, at Danmark mere end de andre nordiske lande har bakket op om USA, siger kommentator.

storybild

Danmark har i flere sammenhænge bakket op om USA. Derfor er det sandsynligt, at Obama vil bruge lidt ekstra tid på at tale med Helle Thorning-Schmidt under sit besøg i Stockholm. Det mener politisk kommentator Hans Engell. (Billede: Polfoto/AP/Carolyn Kaster)

Når den amerikanske præsident, Barack Obama, onsdag mødes med regeringscheferne fra de nordiske lande i Stockholm, er det ikke usandsynligt, at han vil prioritere at få en snak med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på tomandshånd.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Det er meget muligt, at Barack Obama, som står over for vigtige beslutninger i den amerikanske kongres og regering (i forhold til Syrien, red.), gerne vil høre statsministeren: Kan vi regne med jer, eller hvordan ser det egentlig ud?

- Så man kan bestemt ikke udelukke, at der bliver en kortere samtale mellem Thorning og Obama, fordi Danmark er det nordiske land, der har været længst fremme, siger han.

LÆS OGSÅ: Thorning og Obama skal diskutere angreb i Syrien

Den amerikanske præsident meddelte lørdag, at han ønsker at udføre en kontrolleret militæraktion i Syrien som straf for et giftgasangreb mod civile i Damaskus den 21. august, som USA mener, at det syriske Assad-styre stod bag.

Men først skal det diskuteres i Kongressen, om man skal gå uden om FN.

Hans Engell påpeger, at Danmark både politisk og militært har været gode til at bakke op om USA - senest i debatten om Syrien - og det har skabt grobund for et tæt forhold til stormagten.

- Vi har aldrig haft så mange besøg af amerikanske præsidenter, som vi har haft de seneste år.

- Det er klart, at det understreger nærheden i forholdet, siger kommentatoren.

Hans Engell regner med, at der ellers vil være tale om et stort fællesmøde mellem Obama og de nordiske regeringschefer, som på forhånd er blevet koordineret af det svenske embedsværk, fordi Sverige er vært.

Og dagsordenen vil være præget af generelle og større internationale emner. Så Thorning vil ikke køre en bestemt dansk dagsorden, vurderer han.

- De ender ikke op med at sidde og tale i munden på hinanden. De ved lige præcis, hvad det er for nogle emner, der skal tales om.

- Det bliver overordnede emner af fælles karakter. Det vil sige emner, der knytter sig til Syrien, udviklingen i EU og andre større internationale emner, siger Hans Engell.

/ritzau/


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Slut med smøger på stranden: Her...
bt.dk
Reaktionerne strømmer ind: Danskerne...
bt.dk
Politiet rydder Pusher Street - igen
bt.dk
Jørgen Olsen er med i beskidt...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx