11/10-14 08:48

Norge tøver med at købe ebolamedicin af etiske årsagerNorge tøver med at købe ebolamedicin af etiske årsager

Under svineinfluenzaen i 2009 blev Norge kritiseret for at købe medicin foran næsen på fattige lande.

storybild

Her ankommer den ebola-smittede nordmand til Ulleval Universitetshospital. (Billede: Polfoto)

De norske sundhedsmyndigheder overvejer, om de skal indkøbe ebolamedicin i stor skala, i tilfælde af at flere nordmænd bliver ramt af den frygtede virussygdom. Det skriver den norske avis Verdens Gang.

Men ifølge Helsedirektoratet, der er det norske svar på Sundhedsstyrelsen, er det langt fra sikkert, at landet vil gøre det, hvis der skulle blive udviklet en effektiv medicin mod ebola.

Det er nemlig også et spørgsmål om etik.

- Vi overvejer, om det er etisk forsvarligt at gøre det, når adgangen til medicinen er så begrænset og der er så mange, der har brug for den, siger Cecilie Daae, direktør i Helsedirektoratet, til avisen.

Ebola-frygt i USA: Fly blev tilbageholdt
Ebola-frygt i USA: Fly blev tilbageholdt

Helsedirektoratet opfordrer for tiden norsk sundhedspersonale til at melde sig selv som frivillige i kampen mod det omfattende ebolaudbrud i Vestafrika, der indtil videre har kostet flere end 4000 livet.

Over 90 personer har vist interesse, lyder det.

- I tilfælde af at nordmænd rejser ud som hjælpearbejdere og bliver smittet, skal vi gøre alt for, at de får den bedst mulige behandling. Vi vurderer, at vi kan opbygge et beredskabslager, som vi også har på andre områder. Spørgsmålet er, om vi skal skal konkurrere om de knappe ressourcer, eller om der bør være en rimelig fordeling af de midler, der findes, siger hun.

Antallet af eboladødsfald passerer 4000
Antallet af eboladødsfald passerer 4000

Sidste gang, verden var ramt af en global epidemi, var under det store svineinfluenzaudbrud i 2009. Dengang blev Norge kritiseret for at sikre sig store mængder af medicinen Tamiflu foran næsen på en række andre lande, der havde mange flere sygdomstilfælde, men knap så bugnende en statskasse som den norske.

Norge har haft et enkelt ebolatilfælde. Det er en norsk hjælpearbejder, som har deltaget i kampen mod ebola for Læger Uden Grænser, som for tiden er indlagt på universitetshospitalet i Oslo, efter at vedkommende blev smittet med ebola i Sierra Leone.

TV: - Jeg har ebola! Joke ombord på fly gik helt galt
TV: - Jeg har ebola! Joke ombord på fly gik helt galt

Der findes i dag ikke nogen lægemidler, der kan forebygge eller behandle sygdommen. Den medicin, som findes, er kun på et tidligt udviklingsstadie.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Amalie overvejer at tage et stort...
bt.dk
Skuffet Kevin Magnussen: 'Vi kæmper...
bt.dk
Solgt i hele landet: Spis ikke denne...
bt.dk
Popstjerne skrev om Andreas og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx