26/09-13 23:07

Maos Lille Røde i historisk genudgivelseMaos Lille Røde i historisk genudgivelse

Det er over 30 år siden, at den sidst blev trykt. Men nu er Maos Lille Røde på vej i en moderne udgave

storybild

(Billede: Polfoto)

Den er blevet trykt i over en milliard eksemplarer. Det er kun bibelen, som er udkommet i et større oplag end Mao Zedongs Lille Røde.

Den ikoniske bog, der er et af de stærkeste symboler på formand Mao og Kinas Kommunistparti, er ikke blevet trykt i en officiel udgave siden 1979.

Men nu er der en ny på vej, skriver Politiken, som har talt med redaktøren på genudgivelsen.

- Vi er stort set færdige med at redigere den nye udgave og har allerede haft den til gennemsyn flere gange«, siger Chen Yu til Politiken.

Han er oberst på det kinesiske Akademi for Militærvidenskab og er redaktør og leder af det hold på 20 personer, som arbejder med bogen, der ventes at udkomme til november.

Langt det meste af indholdet vil være revideret eller nyt. Det er en moderne version af bogen, hvor der ikke vil være mange ligheder med første udgave fra 1964.

Blandt andet vil den ikke få den officielle titel som sin lille røde forgænger, der egentlig hed 'Citater fra formand Mao Zedong'.

For det er en kontroversiel bog i Kina. Den vækker stadig stærke følelser om de kaotiske år under Kulturrevolutionen i 1966-1976, hvor tusinder blev dræbt i et kaos, som udsprang af en personkult omkring Mao.

Men Xi Jinping og kommunistpartiets nye ledere har drejet Kina ind på en konservativ kurs, der har rødder i tiden under Mao.

For reformerne, der begyndte i 1979, gjorde Kina til verdens andenstørste økonomi. De var en succes. Men de skabte et tomrum, hvor penge er den eneste værdi.

- Kinesiske ledere har forsøgt at fylde det vakuum lige siden - manglen på ideologi, på værdier, på overbevisning eller en tro på hvad det måtte være, siger Joseph Cheng, ekspert i kinesisk politik og professor på City University of Hong Kong, til Politiken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
Japanere knuser dansk drøm om ny...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
DF-top: Messerschmidt vil gøre...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx