Af Ritzau - 24/05-16 19:10

Tusindvis af civile irakere trues af krydsild i FallujaTusindvis af civile irakere trues af krydsild i Falluja

Ingen anden by har været kontrolleret af Islamisk Stat så længe som Falluja, som nu er angribes af militæret.

storybild

De irakiske sikkerhedsstyrker rykker frem i forstæderne til Falluja i Irak. Falluja har været under den jihadistiske bevægelses kontrol længere end nogen anden by. (Billede: Reuters/Thaier Al-sudani)

Irakiske styrker sendte tirsdag mange granater mod Islamisk Stats stillinger i byen Falluja, som i to dage har været udsat for en militær offensiv, som har skabt stor international bekymring for civilbefolkningen i området.

Falluja, som ligger 50 kilometer vest for Bagdad, er en af Islamisk Stats vigtigste bastioner i Irak.

- Ingen kan slippe ud. Det er farligt. Der er snigskytter overalt ved de veje, som fører ud af byen, sige en lokal indbygger til Reuters over internettet.

FN's flygtningeorganisation, UNHCR, siger, at kvinder og børn er døde under forsøg på at forlade byen. Siden maj er det lykkedes for omkring 80 familier at flygte fra byen, siger FN.

Det anslås, at der er omkring 100.000 civile i Falluja, som i januar 2014 blev den første irakiske by, som blev indtaget af Islamisk Stat. Befolkningen i Falluja var inden krigen tre gange så stor.

Ingen anden by har været kontrolleret af Islamisk Stat så længe som Falluja.

FN har bedt om, at der etableres sikre korridorer for de civile.

- Vi er meget bekymrede for, hvad er sker med civile, som stadig er i Falluja, mens den militære operation gennemføres, siger FN-talsmanden Stephane Dujarric i New York.

- Familier, som i de seneste måneder har været ramt af mangel på mad og medicin, risikerer nu at blive fanget i en krydsild, siger nødhjælpsfolk i området.

- Tiden er inde til at befri Falluja. Den store sejr er nær, og Daesh (arabisk navn for IS, red.) har intet andet valg end at flygte, sagde den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, da han mandag gav meddelelse om den militære offensiv.

Da det amerikanske militær var i Irak, var Falluja en af de byer, hvor de amerikanske soldater havde store problemer med sunnimuslimske militser.

Nu er Falluja omringet af Iraks hær og af shiamuslimske militser, kendt som Hashid Shaabi.

Byen kendes af irakere som "Minareternes by" og "Moskeernes Mor".

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu får kokain-dommen konsekvenser for...
bt.dk
Første dom i Se og Hør-sag - kendis...
bt.dk
'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Voldsmand fra tog efterlyses: Har du...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx