Af Ritzau - 29/04-17 12:26; Opdateret: 29/04-17 13:47

Le Pen udpeger EU-skeptiker som bud på fransk premierministerLe Pen udpeger EU-skeptiker som bud på fransk premierminister

EU-skeptikeren Nicolas Dupont-Aignan er præsidentkandidaten Marine Le Pens bud på en ny premierminister.

storybild

Præsidentkandidaten Marine Le Pen, der er modstander af EU og kritisk over for indvandring, har udpeget sit bud på en premierminister: Nicolas Dupont-Aignan. (Billede: Scanpix/Geoffroy Van Der Hasselt)

Den franske præsidentkandidat Marine Le Pen har offentliggjort, hvem hun vil udnævne som premierminister, hvis hun vinder valget 7. maj.

Det er EU-skeptikeren Nicolas Dupont-Aignan fra partiet Debout la France.

Le Pen peger på, at hun og Dupont-Aignan, der med 4,7 procent af stemmerne ikke gik videre fra første valgrunde, deler et "fælles projekt".

- Vi vil bygge en national enhedsregering, som vil føre folk sammen, der er udvalgt på baggrund af deres evner og deres kærlighed til Frankrig, siger Le Pen på en fælles pressekonference.

Nationalisten Dupont-Aignan har en protektionistisk økonomisk politik, som lægger sig tæt op ad Marine Le Pens.

Derudover ønsker han som hende at begrænse EU's magt.

Det er dog ikke alle områder, de to politikere er enige om. Eksempelvis støtter Dupont-Aignan ikke Marine Le Pens ønske om at genindføre dødsstraffen i Frankrig.

Men han er nået frem til en aftale med Marine Le Pen, som vil medføre "nogle modifikationer" i hendes politiske program.

Nato- og EU-modstanderen Marine Le Pen, der også er kritisk over for indvandring, opnåede 21,53 procent af stemmerne ved første valgrunde.

Dermed gik Front National-frontkvinden videre sammen med centrumpolitikeren Emmanuel Macron, som fik 23,75 procent af stemmerne.

Målinger spår en stor sejr til Macron ved anden valgrunde. Men de seneste dage er Le Pen så småt begyndt at gøre hullet mellem hende og rivalen mindre.

I Frankrig fungerer det politiske system sådan, at præsidenten er landets statsoverhoved - ligesom dronning Magrethe er det i Danmark.

Præsidenten udpeger premierministeren, og de to udnævner herefter i fællesskab regeringen, som ledes af premierministeren.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Megastjerne afslører ubehagelig...
bt.dk
Politiet efterlyser 48-årig mand: Har...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Nyt rod på Københavns Rådhus: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx