Af Lars Dinesen - 23/09-15 23:14

Midt i asylkrise har EU skåret i mad til flygtningeMidt i asylkrise har EU skåret i mad til flygtninge

Danmark er blandt de EU-lande, som har skåret mere end en fjerdedel af støtten til FN's Fødevareprogram.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Marijan Murat)

Danmark og en stribe andre EU-lande har trods de seneste dages mange politiske udmeldinger om øget støtte i flygtninges nærområder skåret i bistanden til FN's Fødevareprogram, World Food Programme (WFP).

Det fremgår af en opgørelse fra EU-Kommissionen, som onsdag er blevet lagt på bordet foran stats- og regeringslederne, der er hasteindkaldt til topmøde i Bruxelles.

Kommissionens formål med at fremlægge listen - og dermed udstille en række lande - er at få landene til at enes om at øge støtten til mad til flygtninge.

LÆS OGSÅ: MEDIE: Fotos og vidner modsiger politiets forklaring

I det seneste uger er det kommet frem, at flygtninge i blandt andet lejre i Libanon og Jordan har fået skåret deres madrationer ned, fordi nødhjælpsorganisationerne ganske enkelt mangler penge.

Det har ifølge flere mediers rapporter ført til, at nogle flygtninge har måttet tigge for at få den nødvendige mad til at kunne klare sig.

LÆS OGSÅ: Løkke: Stop signalet om at alle er velkomne i Europa

De svære vilkår for flygtninge i nærområderne kan være en medvirkende årsag til, at tusinder af flygtninge og migranter er strømmet til Europa.

EU-Kommissionen beder nu konkret om, at landene dropper deres nedskæringer i 2015 og i det mindste vender tilbage til niveauet for 2014.

Danmark er blandt synderne, der har valgt at spare på sine bidrag til WFP. Danmark markerer sig dog fortsat med et meget stort bidrag i forhold til andre EU-lande.

Sidste år gav Danmark cirka 54,7 millioner euro til WFP, mens bidraget i år er skåret ned med en fjerdedel til omkring 40,5 millioner euro.

LÆS OGSÅ: EU-lande overvejer et ekstra milliardtilskud til FN

Men Danmark er langt fra alene. Tyskland har eksempelvis reduceret sit bidrag med 51,3 procent, mens Italien har skåret 22 procent, Spanien 40,8 procent og Sverige hele 95 procent af deres bidrag til FN's Fødevareprogram.

Samlet set har EU's medlemslande samt EU selv i forhold til sidste år reduceret bidraget til WFP med 40,4.

Listen understreger billedet af et EU, der ikke bare har undladt at handle for at imødegå den tiltagende flygtninge- og migrantstrøm. Men som på flere punkter faktisk har været med til at forværre krisen.

LÆS OGSÅ: Merkel: Vi må bekæmpe årsagerne til flygtningekrisen

På det hasteindkaldte topmøde tyder meget på dog, at EU-landene i lyset af de tusinder af flygtninge og migranter, som strømmer ind over EU’s ydre grænser, vil blive enige om at finde mindst én milliard euro til UNHCR og World Food Programme.

Pengene skal gå til flygtningenes mest basale nødvendigheder i nærområderne, fremgår det af et udkast til sluterklæring fra topmødet.

LÆS OGSÅ: 13.500 flygtninge og migranter til Danmark på 17 dage

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx