Af Ritzau - 28/03-17 20:08

General: USA kan have medansvar for drab på 200 i IrakGeneral: USA kan have medansvar for drab på 200 i Irak

USA og koalitionen mod IS erkender, at luftangreb kan have forsaget hundredvis af civile dødsfald.

storybild

Irakiske styrker med støtte fra USA og flere allierede er i øjeblikket i gang med at tilbageerobre den irakiske by Mosul. Det har skabt frygt for store civile tab. (Arkivfoto) (Billede: Reuters/Khalid Al-mousily)

Amerikanske styrker havde "sandsynligvis" en del af ansvaret for de eksplosioner, som efterforskere mener kan have dræbt over 200 civile i byen Mosul. Det siger en amerikansk talsmand ifølge Reuters.

Irakiske styrker støttet af den vestlige koalition mod Islamisk Stat, IS, er ved at tilbageerobre Mosul fra IS.

Omkring 17. marts dræbte eksplosioner flere hundrede civile i Mosul.

Der har været tvivl om, hvorvidt den radikale, islamistiske gruppe IS har ansvaret for eksplosionerne eller om de skyldtes bomber fra koalitionen mod IS' fly.

- Den umiddelbare vurdering er, at vi sandsynligvis har haft en rolle i disse dødsfald.

- Men jeg ved ikke, om de civile var samlet sammen af fjenden. Det skal vi stadig undersøge. Men jeg vil side dette: Det ser godt nok sådan ud, siger generalløjtnant Steve Townsend på en et pressemøde ifølge Reuters.

Efter de store civile tab har koalitionen indledt en undersøgelse. Det er de foreløbige resultater fra den, der er blevet offentliggjort tirsdag.

- Mit umiddelbare indtryk er, at fjenden har haft en hånd med i spillet. Og der er en fair chance for, at vores luftangreb har spillet en rolle.

- Jeg tror, at det sandsynligvis har været en kombination, siger Steve Townsend yderligere.

Der har været teorier fremme om, at de mange eksplosioner og medfølgende civile tab var udløst af bomber og miner sat op af IS.

De mange civile ofre har også udløst spekulationer om, hvorvidt det amerikanske militær har ændret praksis under præsident Donald Trumps administration.

Det har det amerikanske militær afvist. Men det understreger samtidig, at man den seneste tid har intensiveret luftangrebene i både Irak og Syrien i bestræbelserne på at presse Islamisk Stat.

FN er bekymret over meldingerne om de mange civile tab i Mosul.

Organisationen vurderer, at omkring 400.000 civile irakere er fanget i Mosuls gamle bydel. 180.000 irakere er flygtet fra den vestlige del af storbyen i løbet af den seneste måned.

Nogle af dem har ifølge BBC fortalt, at Islamisk Stat bruger civile som menneskeskjold ved at gemme sig i deres huse og tvinge unge mænd til at gribe til våben.

USA anslår, at der er cirka 2000 IS-krigere tilbage i Mosul.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Motorvej blev lukket i flere timer:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx