Af Ritzau - 13/12-16 19:28

Østrig blokerer for EU-enighed om forhandlinger med TyrkietØstrig blokerer for EU-enighed om forhandlinger med Tyrkiet

27 medlemslande er enige om ikke at åbne nye kapitler i tyrkisk optagelsesproces, men Østrig ville gå videre.

storybild

EU's lande kunne tirsdag ikke blive enige om, hvordan Tyrkiets optagelsesproces skal fortsætte. Arkivfoto (Billede: Free/Colourbox)

Det lykkedes tirsdag ikke EU's medlemslande at nå til enighed om, hvad der skal ske med forhandlingerne med Tyrkiet om optagelse i det europæiske samarbejde.

Det fortæller udenrigsminister Miroslav Lajcak fra Slovakiet, der i øjeblikket sidder i EU's formandsstol.

- Vi ønskede at opnå mere. Vi ønskede en formel beslutning. Men ét land kunne ikke støtte det kompromis, der var på bordet, og som alle de 27 andre lande accepterede, siger Lajcak ifølge nyhedsbureauet NTB.

Dette ene land er Østrig. Landet insisterede på at få indsat en nødbremse i de formelle konklusioner fra tirsdagens møde.

- De bad ikke om at fryse forhandlingerne lige nu. Men krævede en tydelig formulering i konklusionerne om, at det skal være muligt at fastfryse forhandlingerne, siger en EU-diplomat til NTB.

På grund af uenigheden har Østrig ikke skrevet under på konklusionerne fra tirsdagens møde.

I disse konklusioner opfordrer de resterende medlemslande til, at der ikke skal åbnes nye såkaldte kapitler under de "nuværende omstændigheder" i forhandlingerne med Tyrkiet. Men der tales ikke om decideret at sætte forhandlingerne i bero.

Der er i alt 35 kapitler i optagelsesforhandlingerne ifølge nyhedsbureauet AFP. Hvert kapitel omhandler et specifikt politisk område. Eksempelvis menneskerettigheder eller økonomisk samarbejde.

Forhandlingerne mellem EU og Tyrkiet begyndte i 2005. De har adskillige gange været sat på pause på grund af blandt andet politisk uenighed om det delte Cypern.

Senest har det i Bruxelles skabt bekymring, at den tyrkiske regering slår hårdt ned på personer, der formodes at have forbindelse til sommerens mislykkede militærkup i landet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Donald Trump i smutter: Kom til at...
bt.dk
Yahya Hassan afbryder live-tv under...
bt.dk
Kent Nielsen anede ikke, at han ville...
bt.dk
Se billedet: TV-ekspert raser over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx