Af Ritzau - 16/09-16 19:27; Opdateret: 16/09-16 21:16

EU-ledere støtter plan for reformer af samarbejdetEU-ledere støtter plan for reformer af samarbejdet

Handlingsplanen skal være færdig om et halvt år, når EU til marts kan fejre 60-års-dagen for Rom-traktaten.

storybild

Lederne af de 27 EU-lande, der bliver i samarbejdet efter den britiske exit, var alle i samme båd, da de under EU-topmødet i Bratislava var på sejltur på Donau. (Billede: Scanpix/Stringer)

EU-lederne har vedtaget en handlingsplan, der skal føre til vigtige reformer af det kriseramte EU-samarbejde i løbet af det kommende halve år.

Det siger EU-præsident Donald Tusk, efter at lederne af de 27 lande, der bliver i samarbejdet, fredag har holdt deres første topmøde helt uden Storbritannien.

- Vi er alle enige om, at EU er ikke perfekt. Men vi er også alle enige om, at det er det bedste, vi har, siger Donald Tusk.

- Derfor er vi fast besluttede på at korrigere fortidens fejl og bevæge os videre fremad med fælles løsninger som EU27, siger han.

Ambitionen er, at den såkaldte Bratislava-køreplan, som handlingsplanen kaldes, skal fungere som en genstart af EU.

- Vi kan ikke fortsætte, som vi plejer, siger Donald Tusk.

Samarbejdet er ramt af krise og splittelse efter den britiske beslutning om at melde sig ud og stor uenighed om især migration og økonomi.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, holder efter topmødet et fælles pressemøde for at vise sammenhold og fælles vilje til at bevæge EU videre fremad.

- Vi er enige om, at Europa - i den kritiske situation, det er i efter folkeafstemningen i Storbritannien - men også på grund af andre problemer, vi har - at vi sammen må enes om en dagsorden, siger Angela Merkel.

- Tyskland og Frankrig vil meget intenst være med til at gøre alt dette til en succes i de kommende måneder, siger Merkel.

Arbejdet med reformer skal ifølge EU-præsidenten sikre, at EU aldrig igen oplever sådan en ukontrolleret strøm af flygtninge som sidste år.

Målet er at få fuld kontrol med EU's ydre grænser, så Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser kan komme til at fungere igen.

Kampen mod terror skal styrkes, og EU vil desuden styrke det forsvarspolitiske samarbejde imellem medlemslandene.

Målet er også at "skabe en lovende økonomisk fremtid" for EU-borgerne ved at styrke det indre marked og bane vej for flere investeringer.

Og helt overordnet skal det kommende reformarbejde tjene til at "sikre vores leveform og skabe bedre muligheder for de unge", lyder det fra EU-præsidenten.

Han siger, at det kommende halve års arbejde med reformplanerne skal skabe "praktiske og håndgribelige løsninger" på de problemer, der optager de 500 millioner EU-borgere.

- Det er en kendsgerning, at millioner af mennesker i Europa følge sig usikre. Folk er bekymrede over, hvad de ser som mangel på kontrol, siger Donald Tusk.

- Jeg håber, at Bratislava-topmødet vil genskabe tilliden til EU, siger han.

Handlingsplanen skal være færdig om et halvt års tid, når EU til marts kan fejre 60-års-dagen for underskrivelsen af Rom-traktaten, som er grundstenen i det europæiske samarbejde.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx