Af Ritzau - 29/10-16 21:13

Italienerne vil holde fast i deres forfatningItalienerne vil holde fast i deres forfatning

Med kun fem uger til Italiens folkeafstemning om forfatningsændring er premierminister Renzi i hård modvind.

storybild

Italiens premierminister, Matteo Renzi, tiljubles af sine tilhængere lørdag i Rom. Men opbakningen til hans forslag om at ændre forfatningen synes ikke at være stor i befolkningen, der om fem uger skal til folkeafstemning. (Billede: Reuters/Remo Casilli)

Italiens premierminister, Matteo Renzi, appellerer til italienerne om at skifte mening og støtte en ændring af forfatningen, som skal lette det parlamentariske arbejde.

Lørdag aften har han holdt stormøde med medlemmer af sit centrumvenstre parti Demokratisk Parti (PD). Her har han opfordret dem til at fyre op under kampagnen i de sidste fem uger op til folkeafstemningen om forfatningsændringen 4. december.

Renzi prøver indædt at vende den stemning, der siger, at han risikerer at tabe afstemningen.

- Dette er et valg mellem fremtiden og fortiden, siger den 41-årige premierminister til sine partifæller i den centrale del af Italiens hovedstad, Rom.

Forfatningsændringen går blandt andet ud på, at Senatets indflydelse skal mindskes i det parlamentariske arbejde, ligesom de regionale regeringers magtbeføjelser skal reduceres.

Men det ser ud til, at han har problemer med at overbevise vælgerne om, at det er en god idé. Kun en ud af denne måneds 26 meningsmålinger om sagen siger, at det bliver et ja.

I sin tale lørdag aften har Renzi opfordret partimedlemmerne til at afsætte en aften om ugen til at overbevise vælgerne om at stemme ja. Der skal tvivlere inviteres på pizza, kaffe eller en middag.

Renzi opfordrer også den mere traditionelle del af sit PD-parti til at bakke op om reformen.

To tidligere ledere af partiet har afvist at støtte forfatningsændringen. De beskylder Renzi for at rykke partiet til højre og for at indtage en mere autoritær lederrolle.

Renzi har tidligere i år sagt, at hvis han taber folkeafstemningen, så går han af.

Men i de seneste par måneder har han afvist at bekræfte sit løfte. Han forklarer, at spekulationer om hans fremtid overskygger opmærksomheden på indholdet af forslaget om at ændre på landets forfatning.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx