Af Maria Christine Madsen - 17/01-18 09:32

Brødre tømte deres mors kælder: Under et bordtennisbord fandt de noget, der var millioner værd Brødre tømte deres mors kælder: Under et bordtennisbord fandt de noget, der var millioner værd

Gå straks i kælderen!

storybild

MODELFOTO. (Billede: Shutterstock)

Det er nok de færreste, der forventer at finde et ægte Rembrandt-maleri. Særligt under et bordtennisbord i en kælder. Men det var lige præcis det, tre amerikanske brødre gjorde - de vidste det bare ikke, før de pludselig stod med flere millioner mellem hænderne.

Brødrene Ned, Roger og Steven Landau fra Teaneck i delstaten New Jersey fandt det lille maleri på 22 centimeter i højden og 18 i bredden, da de i 2010 gennemgik deres mors hus og kælder, efter hun var gået bort.

Det meste af det, de fandt i huset, solgte brødrene på et loppemarked, mens de beholdt enkelte ting, som de tænkte kunne sælges på auktion. Deriblandt var noget sølvtøj, porcelæn - og maleriet, der altid havde skræmt Ned en smule.

Det fortæller han til det amerikanske tv-program 'Strange Inheritance', der blev vist mandag.

»Det så ud til at forestille en kvinde, der var besvimet i en stol, og to mænd forsøgte at vække hende. Som barn tænkte jeg: 'Hvorfor har vi dog sådan et maleri hængende i vores spisestue?',« forklarer han.

De vidste dog ikke, hvem der havde lavet maleriet, og sammen med sølvtøjet og porcelænet endte det i nogle kasser i Rogers kælder, hvor det lå gemt og glemt i fire år, før han til sidst ringede til en vurderingsekspert, der boede på deres gade - John Nye, der ejer auktionshuset Nye & Co. - og bad ham om at vurdere det.

Sølvtøjet blev vurderet til nogle tusinde dollars, mens maleriet blev vurderet til kun at være nogle hundrede dollars værd, da John Nye ikke var imponeret over det, han så, da maleriets lak var revet, og malingen så falmet ud.

»Det var ikke et smukt maleri, og personerne i maleriet var ikke smukke mennesker. Det var bemærkelsesværdigt ubemærkelsesværdigt,« forklarer John Nye til 'Strange Inheritance'.

The Unconscious Patient (An Allegory of the Sense of Smell)

Brødrene tænkte dog, at det var en fin pris, og de bad derfor John Nye sætte tingene til salg på en auktion.

Vurderingseksperten tog et billede af maleriet og lagde det ud på auktionshusets hjemmeside i nogle uger, før auktionen gik i gang i 2015. Han beskrev billedet som 'Bevidstløs Patient' og forklarede, at det var malet af en ukendt kunstner, formentligt engang i 1900-tallet.

Vurderingsprisen var sat til omkring 5.000 kroner, og da auktionen gik i gang, nåede man hurtigt op på den pris - og meget højere.

Tre europæiske kunstkendere havde ifølge Reuters spottet maleriet, og det førte til en budkrig mellem dem. Hurtigt blev buddene 500.000 kroner, 600.000 kroner, 2,7 millioner kroner.

Maleriet endte med at blive solgt for 6,7 millioner kroner (inklusiv provision) til en franskmand.

Det var først derefter, det stod klart for John Nye, hvad det var for et maleri, de havde haft mellem hænderne. En af kunstsamlerne, der havde budt, forklarede, at han mente, der var tale om et forsvundet Rembrandt-maleri, og det var derfor, han så gerne ville have fingrene i det.

Franskmanden, der endte med at vinde budkrigen, kontaktede derefter den hollandske kunstsamler Thomas Kaplan, der fik maleriet restaureret - og det beviste formodningen. Det var et Rembrandt-maleri.

Faktisk viste det sig, at maleriet var et af de tidligste, den hollandske kunstner malede, og det var en del af en serie om de fem sanser fra det tidlige 1600-tal.

Maleriet, som blev solgt, havde titlen 'The Unconscious Patient (An Allegory of the Sense of Smell)', og er et af de fire malerier i serien, som nu er blevet fundet. Tidligere har man fundet maleriet dedikeret til at se, høre og føle, men man mangler endnu at finde maleriet om smagssansen.

Til 'Strange Inheritance' forklarer Roger, at de blev noget overraskede, da de fik at vide, hvordan det var gået på auktionen.

»Jeg spurgte: 'Hvordan gik auktionen', og han (John Nye, red.) sagde: 'Tja, det gik faktisk meget godt,« husker han.

Til tv-programmet forklarer brødene, at det tilsyneladende var deres bedstefar, der købte maleriet for mange, mange år siden af en anden auktionarius, som heller ikke havde vidst, hvad det var, han faktisk havde i sin besiddelse.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Voldsom brand raserede i europæisk...
bt.dk
Charlotte er alenemor til syv:...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Spørge-Åge...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx