24/07-17 00:29

Polakker demonstrerer mod regering for ottende dag i trækPolakker demonstrerer mod regering for ottende dag i træk

Demonstranter samledes foran Polens højesteret med krav om, at præsidenten ikke underskriver omstridt reform.

storybild

For ottende dag i træk var der søndag demonstrationer i flere byer i Polen. Her er tusinder samlet foran den polske højesteret for at vise deres modstand mod regeringspartiets reformplaner for retsvæsnet. Reuters/Kacper Pempel

Warszawa. Over store dele af Polen gik polakker i titusindvis søndag igen på gaderne. De demonstrerer mod regeringens nye tiltag, der vil begrænse domstolenes uafhængighed.

Demonstranterne mener, at det seneste skridt fra det regerende Lov- og Retfærdighedsparti (PiS) er et frontalt angreb på landets demokratiske system.

De beskylder partileder Jaroslaw Kaczynski for at forsøge at udvide sin egen magt.

Med både polske flag og EU-flag i hænderne samledes demonstranterne foran præsidentpaladset og højesteret i hovedstaden Warszawa.

De appellerer nu til den polske præsident, Andrzej Duda, om at undlade at underskrive den nye lov.

- Frihed, lighed, demokrati, lød slagordene fra de tusinder af demonstranter i Warszawa.

Også i andre storbyer som Krakow og Wroclaw var der store protester.

I de seneste dage er det omstridte lovforslag blevet vedtaget i begge parlamentets kamre. Nu venter det kun på præsidentens underskrift, inden det træder i kraft.

De planlagte reformer på retsområdet vil tvinge de nuværende højesteretsdommere på pension. Samtidig får justitsministeren ret til at udpege nye.

Regeringspartiet argumenterer for, at det nye tiltag er nødvendigt for at rydde op i et ineffektivt retsvæsen og for at bekæmpe korruption.

Eksperter og demonstranter mener derimod, at magtens tredeling reelt vil ophøre. De mener, at den lovgivende magt kommer til at kontrollere den dømmende.

EU-Kommissionen har truet med at tage nye dramatiske skridt mod Polen, hvis landet ikke bremser de nye love. De kan ifølge EU underminere retsstaten.

Allerede på et møde i den kommende uge planlægger kommissionen at sende en ny formel advarsel til Polen for brud på retsstatens principper.

/ritzau/AP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

44 ruter ramt efter busselskabs konkurs
bt.dk
BT afslører: Dansk fighter tilbudt...
bt.dk
Prins Felix går sin egen vej - gør...
bt.dk
Princess Natascha afslører sin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx