Af Sebastian Kirk - 02/11-17 16:06; Opdateret: 02/11-17 16:19

19-årige Helene er veganer: - Jeg har lært, at jeg skal holde kæft19-årige Helene er veganer: - Jeg har lært, at jeg skal holde kæft

En 19-årig norsk veganer forstår ikke, hvorfor hun skal høre på så meget kritik på grund af sit valg.

storybild

Norske Helene har valgt en tilværelse uden animalske produkter.

Hvordan spotter man en veganer til en fest? … Bare rolig - de skal nok selv komme og fortælle dig det.

Hvis man har valgt at leve et liv uden kød og animalske produkter, har man nok hørt den joke en lille million gange eller sådan noget i tidens løb. De fleste veganere er nemlig vant til at skulle lægge ører til spot og hån, og det er ikke anderledes for 19-årige Helene fra Norge.

Hun har skrevet et debatindlæg i den norske avis Aftenposten, og her undrer hun sig gevaldigt over, at folk omkring hende ikke bare kan acceptere hendes valg uden at anse hende som en prætentiøs prædikant.

»Jeg er veganer og har været det i snart to år. Man skulle ikke tro, at folk kunne hade dig for at prøve at gøre noget godt for dig selv og verden, men så tager man fejl,« skriver den unge nordmand og fortsætter:

»Som veganer har jeg lært, at jeg skal holde kæft. Snakker jeg for højt om den mad, jeg ikke spiser, er jeg ekstremist.«

Hun føler sig konstant bombarderet at spørgsmål som 'får du overhovedet nok energi', 'savner du aldrig en god bøf' og 'hvad er det for noget mad, du spiser? Hvis man da kan kalde det mad' - og hun er træt af det.

»Jeg tænker ofte på, hvordan kødspisere ville reagere, hvis jeg opførte mig på samme måde,« skriver hun og giver et par eksempler på lignende spørgsmål, hun kunne stille:

  • 'Hvilken slags lig er det, du har på tallerkenen i dag?'
  • 'Bliver du ikke lidt træt i kroppen af alt det kød, der ligger og rådner i dine tarme?'
  • 'Ønsker du ikke nogle gange, at du kunne have god samvittighed efter et måltid?'
»Ja, det er ekstremt, men det er det samme. Og det er nogle af grundene til, at jeg har taget mit valg,« som hun skriver.

Helene understreger, at hun ikke skriver sit indlæg for at angribe folk, der spiser kød. Hun forsøger blot at sætte fokus på, hvordan hun og andre veganere har det.

»Jeg er ikke veganer for at såre nogen - det går på en måde imod hele den veganske tankegang - men det tror jeg, mange glemmer,« skriver hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vidne i retten: Sådan opførte Peter...
bt.dk
Filmede sit døende offer: Willy får...
bt.dk
I dag kan en ny børne-dille begynde:...
bt.dk
Se billedet: Paradise-deltager har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx