Af Lars Dinesen - 25/04-15 08:17

Pepsi fjerner omstridt sødemiddel fra lightsodavandPepsi fjerner omstridt sødemiddel fra lightsodavand

Det udskældte sødestof aspartam bliver droppet i USA af sodavands-gigant efter ønske fra forbrugerne.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Toby Talbot)

Når amerikanske forbrugere fremover slukker tørsten i en lightudgave af Pepsi, vil der ikke længere ryge en dosis af det omstridte sødemiddel aspartam med i svælget.

Den amerikanske sodavandsmastodont oplyser fredag, at det er slut med aspartam-kemien i de sukkerfri cola-varianter, skriver Reuters.

Beslutningen er truffet, efter at sødemidlet i længere tid er blevet beskyldt for at have sundhedsskadelige konsekvenser - blandt andet for at få gravide kvinder til at føde for tidligt, forårsage migræne og give forstadier til diabetes.

- Colalight-drikkere i USA har fortalt os, at de ville have aspartam-fri Diet Pepsi (Pepsi Max, red.), og nu leverer vi, siger Seth Kaufman, der står i spidsen for Pepsis produkter og smagskatalog i Nordamerika, i en skriftlig udtalelse ifølge The Wall Street Journal.

26-årige Katcha: Light-sodavand ødelagde mit syn
26-årige Katcha: Light-sodavand ødelagde mit syn

Aspartam bliver erstattet af en blanding af de mindre kontroversielle sødestoffer sucralose (E955) og Acesulfam K (E950).

Udskiftningen af kemi vil ske over en periode, så kunder kan få aspartam-fri cola i kurven fra august.

Det er gået ned ad bakke for salget af boblende læskedrikke i USA i næsten et årti, hvor forbrugerne har skiftet sodavanden ud med andre alternativer - til dels på grund af bekymring over aspartams konsekvenser, skriver Reuters.

Læger slår alarm: Light-sodavand kan give varige men
Læger slår alarm: Light-sodavand kan give varige men

Også Pepsis direkte konkurrent Coca-Cola bruger aspartam, der er cirka 200 gange sødere end almindelig sukker, til at søde selskabets lightprodukter.

Anklager om aspartams skadelige bivirkninger er blevet undersøgt af EU's fødevarepanel, Efsa. I en rapport fra december 2013 konkluderer Efsa, at aspartam ikke er farligt at indtage i de tilladte doser.

Flere forskere har dog kritiseret Efsas konklusion og påpeget, at der er brug for studier af konsekvenserne over længere tid, før man endegyldigt kan frikende sødemidlet.

LÆS OGSÅ: Omfattende studie: Light-produkter kan gøre dig fed

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx