Af Ritzau - 09/11-16 10:38; Opdateret: 09/11-16 12:08

EU inviterer Trump til topmøde i Europa snarest muligtEU inviterer Trump til topmøde i Europa snarest muligt

EU-top lykønsker Trump og håber, at møde kan udstikke kursen for forholdet mellem EU og USA de næste fire år.

storybild

EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, inviterer USA's nyvalgte præsident, Donald Trump, til et EU-USA topmøde i Europa, så snart det kan lade sig gøre. Her ses Tusk og Juncker under et topmøde med Canada i oktober. (Billede: Scanpix/John Thys)

EU-toppen inviterer USA's nyvalgte præsident, Donald Trump, til et EU-USA topmøde i Europa, så snart det kan lade sig gøre.

Det skriver EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i et brev til Trump, hvor de samtidig ønsker ham tillykke med sejren.

- Den samtale vil gøre det muligt for os at udstikke kursen for vores forbindelser de næste fire år, skriver Tusk og Juncker i brevet til Trump.

EU-toppen skriver til Trump, at det strategiske partnerskab mellem EU og USA er rodfæstet i fælles værdier som frihed, menneskerettigheder, demokrati og en tro på markedsøkonomien.

- I årenes løb har EU og USA samarbejdet om at sikre fred og velstand for vores borgere og for mennesker i hele verden, skriver Tusk og Juncker.

- I dag er det vigtigere end nogensinde at styrke de transatlantiske forbindelser, skriver de samtidig.

De to EU-ledere understreger, at kun ved at samarbejde tæt kan EU og USA blive ved med at gøre en forskel, når store udfordringer skal håndteres.

Det gælder ikke mindst terrortrusler fra Islamisk Stat, truslerne mod Ukraines suverænitet og territoriale integritet, klimaforandringer og migration.

- Heldigvis er det strategiske partnerskab mellem EU og USA bredt og dybt, hedder det i lykønskningsbrevet til Trump.

Det er et partnerskab, der rækker lige fra energisikkerhed og kampen mod klimaforandringer over sikkerhedstrusler til forhandlingerne om verdens største frihandelsaftale, TTIP, mellem EU og USA.

Donald Trump er imod frihandelsaftalen, som EU og USA nu har forhandlet om i over tre år, og mange tror, at Trump som præsident vil lægge TTIP død.

Men Tusk og Juncker skriver i deres brev, at EU og USA skal fortsætte arbejdet på de broer, der er bygget over Atlanterhavet.

- Europæerne har tillid til, at Amerika, hvis demokratiske idealer altid har givet inspiration og håb rundt om i verden, vil fortsætte med at investere i sine partnerskaber med venner og allierede for at gøre vores borgere og folk i verden mere sikre og mere velstående, hedder det i brevet til Trump.

ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Emilie tjener kassen på privat...
bt.dk
Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Historisk guldsmed lukker efter 169 år
bt.dk
Casper satte vild rekord over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx