Af - 01/08-15 09:43

Kinesisk systemkritiker får alligevel britisk visumKinesisk systemkritiker får alligevel britisk visum

Storbritannien har modtaget udbredt kritik i sagen om visum til den kinesiske systemkritiker Ai Weiwei.

storybild

(Billede: Jens Meyer)

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei har fået et visum på seks måneder til Storbritannien, efter at den britiske indenrigsminister, Theresa May, har skåret igennem og omgjort en tidligere beslutning.

Tidligere lød det ellers, at den kinesiske systemkritiker ikke kunne få et fuldt visum til Storbritannien, hvor han har en udstilling til september.

Torsdag fløj han til Tyskland, efter at han fik sit pas tilbage af de kinesiske myndigheder, som har tilbageholdt det i fire år.

Beijing bliver vært for vinter-OL i 2022
Beijing bliver vært for vinter-OL i 2022

Her besøger han sin seksårige søn forud for en rejse til England, hvor han har en udstilling på Londons Royal Academy of Arts til september.

Den britiske regering omgjorde fredag dermed en beslutning, som har høstet udbredt kritik fra menneskerettighedsgrupper.

Indenrigsministeriet oplyser, at der er sendt et brev til kunstneren med en undskyldning om det bøvl, som sagen eventuelt har påført ham.

Nu frygter kineserne rulletrappe-død: Se deres skøre påfund
Nu frygter kineserne rulletrappe-død: Se deres skøre påfund

Ifølge kritikere ville det tidligere visum have givet Ai Weiwei mulighed for at deltage i sin udstilling, men betød, at han ikke kunne opholde sig i landet til oktober, hvor den kinesiske præsident, Xi Jinping, kommer på statsbesøg.

Ai blev pågrebet i Beijing i 2011 og fængslet i 81 dage, uden at der blev rejst tiltale.

Ai Weiwei udtrykker ikke kun systemkritik gennem sine kunstværker, men også direkte ved åbenmundet kritik af Kinas styre.

Hans politiske aktivisme har blandt andet ført til, at der blev megen fokus på korruption efter jordskælvet i Kina i 2008.

LÆS OGSÅ: TV: Mor redder søns liv i uheld på rulletrappe og mister selv livet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx