Af Bo Norström Weile - 13/07-15 07:46

USA vil udvide droneovervågning af ISUSA vil udvide droneovervågning af IS

For at holde et skarpere øje med Islamisk Stat i Libyen forhandler USA med nordafrikanske lande om dronebrug.

storybild

(Billede: Polfoto)

USA har en "blind vinkel", når det kommer til at overvåge og indsamle informationer om den militante gruppe Islamisk Stats aktiviteter i Libyen.

Derfor diskuterer amerikanerne nu muligheden for at placere droner på en base i et nordafrikansk land. Dronerne skal bruges til at holde øje med Islamisk Stat (IS) i det uroplagede land, skriver The Wall Street Journal.

LÆS OGSÅ: IS genindtager vigtig by nord for højborgen Raqqa

Avisen citerer en anonym, højtstående embedsmand fra USA for oplysningen om de pågående forhandlinger.

- Det, vi forsøger at gøre lige nu, er at tage hånd om nogle alvorlige efterretningsproblemer, siger embedsmanden.

Det er ikke oplyst, hvilke lande USA forhandler med om at placere droner på en base på nordafrikansk jord, men skulle det lykkes amerikanerne at få en aftale i hus, vil det ifølge The Wall Street Journal være en betydelig udvidelse af kampen mod IS i regionen.

LÆS OGSÅ: Syrien: Amerikansk luftangreb koster flere civile liv

LÆS OGSÅ: Ny IS-video dokumenterer henrettelse af syriske soldater

En dronebase vil gøre det muligt for efterretningstjenester at "eliminere" det, der af embedsmænd kaldes den mest alvorlige "blinde vinkel" for amerikanske og vestlige lande, der vil forhindre Islamisk Stat i at sprede sig uden for Irak og Syrien.

En base nær den libyske grænse vil hjælpe USA "til at udfylde hullerne i vores forståelse af, hvad der sker", siger embedsmanden til The Wall Street Journal med henvisning til, at overvågning vil give USA et aktuelt indblik i, hvad der foregår i Libyen.

I dag er baserne for langt væk fra Libyen til, at der kan udføres vedholdende overvågning.

Islamisk Stat har taget skylden for en række angreb i den nordlige del af Afrika. Heriblandt en massakre i Tunesien i juni hvor adskillige turister på en strand blev dræbt af en bevæbnet mand.

LÆS OGSÅ: Dømt som hekse: IS halshugger kvinder for første gang

Gerningsmanden er muligvis blevet trænet i Libyen af en militant gruppe med forbindelse til Islamisk Stat, skriver avisen.

Indtil videre har ingen nordafrikanske lande indgået en aftale med USA om dronebaser ifølge The Wall Street Journals kilder.

Landene anser Islamisk Stat som en trussel, men frygter angiveligt, at bevægelsen vil udføre flere angreb på deres jord, hvis de går med til at være værter for amerikansk militær.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx