Af - 27/08-14 11:34

Sverige raser over højhælede støvler til tre-årigeSverige raser over højhælede støvler til tre-årige

Er det okay, at en supermarkedskæde sælger højhælede støvler til tre-årige? Bestemt ikke, mener en svensk far. Nu har kæden trukket skoene tilbage.

storybild

(Billede: Joakim Lamotte)

Den svenske supermarkedskæde Coop er kommet i modvind i Sverige, fordi den har solgt højhælede støvler til tre-årige.

Den svenske far og journalist Joakim Lamotte opdagede skoene i weekenden og blev så forarget, at han straks skrev en debatartikel i svt, hvor han betegnede Coops produkt som "helt sygt".

- Da jeg så min tre-årige datter stavre rundt i højhælede sko i Coops børneafdeling, var der noget i mig, der gik i stykker.

Hælene er ikke til at se med det blotte øje, da der er tale om en såkaldt indbygget wedgehæl, så Lamotte troede, han lod sin datter prøve et par helt almindelige støvler.

Fætter BR: Drenge skal støvsuge
Fætter BR: Drenge skal støvsuge

Den lille pige havde svært ved at holde balancen i de høje sko, og det gjorde faren rasende.

- Hvad er egentlig meningen med disse sko? At små piger skal trippe frygtsomt rundt som fotomodeller i børnehaven, mens drengene forcerer vandpytter, klatrestativer og rutsjebaner i fodformede sko uden iboende begrænsninger?, skriver han.

- For det er præcis hvad der sker i samfundet. Vi fremstiller tøj og produkter, der begrænser piger og fremhæver drenge. Mens små drenge kan have løse komfortable legevenlige jeans er pigernes stive og stramme, og i stedet for det sædvanlige badetøj vil firmaer som Lindex (svensk tøjkæde, red.) prakke to-årige piger bikinitoppe på at skjule brysterne.

Lamottes indlæg blev hurtigt delt og kommenteret.

Mange mente ligesom Lamotte, at det var sygt, mens andre synes, man skal lade børns påklædning være op til forældrene.

Thorning bryder tradition og sender trold til Bloksbjerg
Thorning bryder tradition og sender trold til Bloksbjerg

Alligevel valgte Coop at reagerede på kritikken.

– Vi har lyttet til kritikken og vælger derfor at fjerne skoene omgående. Produktet er ikke foreneligt med vores værdier, selv om det egentlig er en sko med høj bagende og ikke en sko med hæl, fortæller Louise Stephan, der er presseansvarlig i Coop Sverige, til svt.

- Hvorfor ikke?

– Vi vil ikke sælge børnetøj eller -sko, som bidrager til at cementere stereotype kønsroller. Desuden er skoen ikke ergonomisk korrekt, tilføjer hun.

Joakim Lamotte er glad for beslutningen, men er ærgerlig over, at det krævede et debatindlæg for at få Coop-kæden til at ændre praksis.

Du undskylder for meget... Hvis du er en kvinde!
Du undskylder for meget... Hvis du er en kvinde!

Danske forældre risikerer ikke at støde på højhælede børnesko i Coops butikker, der blandt andet tæller Kvickly og Superbrugsen.

- Vi har ingen højhælede børnesko i butikkerne – og heller ingen planer om at få det, fortæller Coops pressechef Jens Juul Nielsen.

Hvad mener du? Har faren sat fokus på et vigtigt problem? Eller overreagerer han?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ronaldo nægter sig skyldig i kæmpe...
bt.dk
Absurd drama i Superligaen: SÅ er det...
bt.dk
2.400 år gammelt ansigt kan blinke...
bt.dk
Stor eftersøgning med helikopter og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx