Af Ritzau - 15/05-17 15:04; Opdateret: 15/05-17 15:40

Macron vælger konservativ som premierministerMacron vælger konservativ som premierminister

Frankrigs præsident Macron har udnævnt Édouard Philippe fra Republikanerne som ny fransk premierminister.

storybild

Udnævnelsen af Édouard Philippe som premierminister ses som et forsøg på at tiltrække flere konservative politikere til præsident Macrons nye midterparti, La Republique en Marche. (Arkivfoto) (Billede: Scanpix/Charly Triballeau)

Den relativt ukendte borgmester i byen Le Havre, Édouard Philippe, er Frankrigs nye premierminister.

Præsident Emmanuel Macron har valgt den 46-årige konservative politiker til den politiske toppost, oplyser præsidentkontoret i Paris.

Philippe er medlem af Det Republikanske Parti og deler Macrons syn på en lang række økonomiske og sociale spørgsmål.

Valget af den konservative jurist ses som et forsøg på at trække flere republikanere mod midten, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det kan hjælpe Macron til at sikre sig flertal i parlamentet, når han skal have sin politik ført ud i livet.

Édouard Philippe tilhører den moderate fløj hos Republikanerne. Han vil komme til at udgøre en modvægt til de socialistiske politikere, der har sluttet sig til Macrons nye midterparti, La Republique en Marche.

I lighed med mange andre franske toppolitikere har han studeret ved eliteskolerne École nationale d'administration (ENA) og Sciences Po.

Philippe er tæt på den tidligere premierminister Alain Juppé, der står i spidsen for den moderate fløj af Republikanerne.

Han betragtes som pragmatiker. Udnævnelsen af ham ventes at tiltrække flere konservative afhoppere, skriver Reuters.

Den nyindsatte præsident lovede under valgkampen at gøre op med den traditionelle opdeling i en højre- og venstrefløj, som har domineret fransk politik i årtier.

Udnævnelsen af Philippe er første gang i nyere fransk politisk historie, at en præsident vælger en premierminister fra et andet parti uden at være tvunget til det af et mudret valgresultat.

Macron har sagt, at han ønsker en blanding af erfarne folk og nyt blod i sin regering.

Den nyudnævnte premierministers første opgave bliver at hjælpe præsidenten med at foretage de sidste valg til det ministerhold, der ventes præsenteret tirsdag.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx