Af - 03/10-16 09:33

Pas på fælderne! 5 ting du aldrig må dele på FacebookPas på fælderne! 5 ting du aldrig må dele på Facebook

Hvor kritisk er du, når du deler indhold på Facebook?

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet øverst kan du se, hvorfor Facebook er det skøreste sted i verden.

Efterlysninger, konkurrencer, tests: Mange af os er blevet vant til at dele opslag for et godt ord. Men glemmer vi at være kritiske?

Ja, mener vores svenske kollegaer på Metro, der sidste sommer advarede mod at dele indhold blindt. Artiklen har atter fået liv, efter blandt andre Dagens.dk har bragt den igen.

Problematikken er stadig aktuel, så her følger fem ting, som du bør holde dig fra at dele på Facebook:

Efterlysninger


Del ikke efterlysninger, med mindre de kommer fra politiet eller fra en troværdig kilde. Ellers ved du ikke, hvad der er op og ned i historien. Måske er det en voldelig mand, der leder efter sin kone, der er gået under jorden.

ÅH NEJ: 10.000 er hoppet på ny falsk konkurrence
ÅH NEJ: 10.000 er hoppet på ny falsk konkurrence

Indlæg, hvor folk bliver hængt ud


Det er det samme med efterlysninger. For du har kun hørt historien fra én part. Og ved at dele et sådan indlæg kan du nemt være med til at sprede usande rygter om en person, der måske er uskyldig i anklagerne. Spørg dig selv: Hvordan ville jeg selv have det, hvis jeg blev hængt uretmæssigt ud med navn og billede?

Konkurrencer


Hvis en konkurrence opfordrer til, at du deler billeder eller 'synes godt om' sider for at vinde præmier på Facebook, er det formentlig svindel: Den slags konkurrencer er nemlig ulovlige.

Fristende fup-konkurrence florerer: Du kan IKKE vinde 50.000
Fristende fup-konkurrence florerer: Du kan IKKE vinde 50.000

Justin Bieber-fans snydes: Falsk konkurrence udlover billetter
Justin Bieber-fans snydes: Falsk konkurrence udlover billetter

Tests


Besøg ikke hjemmesider, der tilbyder forskellige tests, hvor du opfordres til at logge ind med din Facebook-konto og dermed samtidig giver bagmændene tilladelse til at slå indhold op på din Facebook-væg.

Er skaden allerede sket, kan du gå ind i dine privatindstillinger og holde musen hen over den pågældende applikation og fjerne den.

Noget, som du ikke har læst igennem


Du er ansvarlig for, hvad der bliver delt på din Facebook-side. Vær kritisk og læs alting igennem, inden du deler det. Ellers kan du komme i problemer på flere måder. For eksempel, hvis personen bag et opslag ændrer ordlyden til et modsatte, end det, du oprindelig delte.

Flere tusinde danskere er hoppet på denne falske konkurrence - Er du?
Flere tusinde danskere er hoppet på denne falske konkurrence - Er du?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx