Af Ritzau - 14/03-17 20:32

Tjekkisk zoo saver horn af næsehorn for at beskytte demTjekkisk zoo saver horn af næsehorn for at beskytte dem

Efter krybskytter dræbte et hvidt næsehorn i Frankrig, vil tjekkisk zoo beskære hornene på sine 18 næsehorn.

storybild

Efter det hvide næsehorn Vince blev dræbt af krybskytter i fransk zoo, vil tjekkisk og belgisk zoo nu save hornene af deres næsehorn for at beskytte dem mod ubudne gæster. (Billede: Scanpix/Brian Bergmann)

En zoologisk have i Tjekkiet vil save hornene af deres 18 næsehorn for at sikre, at krybskytter ikke bryder ind og dræber dyrene.

Det skriver det franske nyhedsbureau AFP tirsdag.

Initiativet kommer som en reaktion på drabet af et sjældent hvidt næsehorn i en fransk zoo i februar i år.

Her brød bevæbnede krybskytter om natten ind i haven, hvor de skød og dræbte næsehornet Vince, som de efterfølgende savede hornet af.

Den tjekkiske zoo Dvur Kralove har en flok på 21 sorte og hvide næsehorn. Tre af dem er blot kalve og vil derfor ikke få fjernet hornene endnu.

- Det er for at værne om næsehornenes sikkerhed, siger Andrea Jirousova, der er talskvinde for Dvur Kralove Zoo, til AFP.

Dyrlæger vil bedøve næsehornene, før de saver de værdifulde horn af med en motorsav og filer de skarpe spidser ned.

Truslen er intens og har fået den zoologisk have i højt beredskab, siger Andrea Jirousova. Også i Belgien er man bange for at få besøg af krybskytter.

Søndag meldte den zoologiske have Pairi Daiza ud, at de vil afkorte hornene på deres tre hvide næsehorn for at beskytte dyrene mod angreb fra krybskytter.

Global handel med næsehorn er forbudt i henhold til FN-konventioner.

I 2015 kunne et kilo næsehorn sælges for omkring 380.000 kroner på det sorte marked. Det er mere, end guld eller kokain handles for. Og et udvokset horn kan veje op til fire kilo.

Særligt i Asien er der efterspørgsel på horn, hvor det blandt andet bliver knust til hvidt pulver og brugt i traditionel medicin.

Antallet af hvide næsehorn i naturen er styrtdykket. Årligt dræber krybskytter omkring 1400 ud af en samlet bestand på anslået 25.000. Og den største andel lever i Sydafrika.

Det er ikke lykkedes for politiet i Frankrig at anholde de krybskytter, der dræbte næsehornet Vince. Efterforskere mener, at en organiseret smuglerbande står bag drabet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx