Af Ritzau - 18/10-16 12:10; Opdateret: 18/10-16 13:36

Amnesty: Sunnimuslimer fra Mosul risikerer brutal hævnAmnesty: Sunnimuslimer fra Mosul risikerer brutal hævn

Organisation frygter for tortur og forfærdelige hævnangreb på civile i Mosul under offensiv mod Islamisk Stat.

storybild

Menneskerettighedsgruppen har foretaget interviews med hundredvis af mennesker. De har berettet om forfærdelige hævnangreb mod civile sunnimuslimer i forbindelse med offensiver mod IS. På billedet ses peshmerga-krigere på vej mod Mosul. (Billede: Reuters/Thaier Al-sudani)

Sunnimuslimer, som flygter fra Mosul, risikerer at blive ofre for hævnangreb udført af militssoldater og irakiske regeringssoldater.

Det siger Amnesty International, som nævner tortur, bortførelser og henrettelser.

Menneskerettighedsgruppen har foretaget interviews med hundredvis af mennesker. De har berettet om forfærdelige hævnangreb mod civile sunnimuslimer i forbindelse med offensiver mod IS.

- Irak står over for en dødbringende sikkerhedstrussel fra IS, men der kan ikke være nogen retfærdiggørelse af summariske henrettelser, bortførelser, tortur og ulovlige anholdelser.

Det siger Philip Luther. Han er direktør for Amnesty Internationals program i Mellemøsten og Nordafrika.

Den Internationale Organisation for Migration, IOM, advarer også. Titusinder af civile kan blive brugt som menneskelige skjolde af Islamisk Stat, når gruppen skal forvare dens stillinger i Mosul, lyder det.

IOM's missionschef i Irak, Thomas Weiss, siger, at antallet af mennesker på flugt vil stige drastisk, når de militære styrker når frem til Mosuls forstæder.

Weiss siger over telefonen fra Bagdad, at IOM er begyndt at uddele gasmasker. Det er fordi, der er fare for, at kemiske våben vil blive taget i brug. IOM råder dog kun over få gasmasker.

Det anslås, at 90 procent af de indbyggere, som er blevet i Mosul, efter at IS overtog kontrollen med byen i 2014, er sunnimuslimer.

Halvdelen af byens godt to millioner indbyggere skal være flygtet. De fleste af disse var kristne eller shiamuslimer.

Både shiamuslimske militsfolk og soldater fra regeringsstyrkerne anklages for omfattende brud på menneskerettighederne, heriblandt også krigsforbrydelser.

/ritzau/dpa

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx