Af Ritzau - 11/12-16 20:19; Opdateret: 11/12-16 21:41

Socialdemokrater står til rumænsk sejr efter brandskandaleSocialdemokrater står til rumænsk sejr efter brandskandale

Det Nationale Liberale Parti står til 20 procents opbakning, men PSD-socialister ifølge måling står til 45.

storybild

Socialdemokraterne står til en klar sejr ved søndagens parlamentsvalg, et år efter at en socialdemokratisk regering måtte træde tilbage på grund af en brand på en natklub. (Billede: Scanpix/Andrei Pungovschi)

Der tegner sig en klar socialdemokratisk sejr ved søndagens parlamentsvalg i Rumænien, hvor venstrepartiet kan gøre comeback efter en politisk skandale udløst af en voldsom brand.

Socialdemokraterne i partiet PSD står ifølge første valgstedsmåling til at få 45 procent af stemmerne.

Det Nationale Liberale Parti (PNL) står til at få 20 procent. PNL's allierede Unionen Red Rumænien (USR), et nystartet parti, ser ud til at få ni procent af stemmerne.

Et endeligt og officielt resultat ventes først mandag.

PSD-leder Liviu Dragnea siger søndag aften, at socialdemokraterne og de allierede fra Alde nu vil indlede drøftelser om en ny flertalsregering.

Det har været ventet, at PSD vil gøre comeback som regeringsparti efter en politisk krise, der blev udløst af en fatal brand på en natklub i Bukarest.

Efter branden 30. oktober 2015 gik titusindvis af vrede rumænere på gaden for at tvinge daværende premierminister Victor Ponta og hans PSD-ledede regering til at gå af.

Efterforskningen af branden har vist, at sikkerhedsprocedurer ikke blev overholdt på natklubben, hvor 64 mennesker omkom.

Mange rumænere mener, at korruption var forklaringen på, at natklubben på trods af disse overtrædelser havde de nødvendige tilladelser til at afvikle et show med fyrværkeri indendørs.

Efterspillet tvang Ponta af posten som premierminister. Siden har landet været ledet af en teknokratregering.

Det står dog fortsat hen i det uvisse, om venstrefløjen kan danne en flertalsregering. Det vil afhænge af, hvordan det går de øvrige små partier på fløjen.

Det er heller ikke klart, hvem der i givet fald skal være premierminister.

Tidligere EU-kommissær Dacian Ciolos stod i spidsen for teknokratregeringen, og højrefløjen ønsker, at han skal fortsætte.

Det har han erklæret sig parat til, men han ønsker at forblive uafhængig.

Socialdemokraterne kræver, at Dragnea bliver premierminister.

Problemet er, at 54-årige Dragnea i øjeblikket afsoner en betinget dom for valgsvindel. Og det bringer hans kandidatur i tvivl.

Præsident Klaus Iohannis har slået fast, at han ikke vil udpege en person med et plettet generalieblad som premierminister.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Traditionsklub tilbage i Superligaen...
bt.dk
Pippa Middleton stjal billedet til...
bt.dk
Tidligere skovrider med...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx