Af - 11/05-14 17:20

Afrikanske kvinder kan måske reddes nemt fra AIDSAfrikanske kvinder kan måske reddes nemt fra AIDS

At så uforholdsvist mange afrikanske kvinder bliver syge af AIDS, skyldes måske, at de i forvejen er syge af en ubehandlet parasitsygdom.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Mens det jorden rundt især er mænd, som smittes med HIV, er det i Afrika omvendt. Her udgør kvinder med AIDS over halvdelen af kontinentets AIDS- syge.

Ifølge New York Times har der længe været teorier om, hvorfor afrikanske kvinder er hårdere ramte end deres medsøstre i resten af verden. Og ingen har kunnet bevise hvorfor.

Men nu har en gruppe norske forskere måske fundet forklaringen, som ifølge den amerikanske avis, kan være sygdommen sneglefeber:

- Parasitsygdommen, schistosomiasis, også kendt som sneglefeber, skyldes en parasit, en orm, som kommer fra forurenet flodvand. Den viser sig som små sår langt oppe i vagina og kan således fungere som indgang for HIV-virusset, forklarer den norske læge, Eyrun F. Kjetland, som er daglig leder af et norsk team, som lige nu i Sydafrika undersøger om teorien holder.

Fyret for AIDS-joke: Nu undskylder hun på Facebook
Fyret for AIDS-joke: Nu undskylder hun på Facebook

Forestillingen om, at sneglefeber er en afgørende faktor, møder også støtte fra Bill og Melinda Gates Fond, som sammen med Norge og Danmark støtter undersøgelserne økonomisk. Blandt andet har forskere fra Life - det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet påvist, at sneglefeberen gør store skader på kvinders underliv, som igen gør dem særligt sårbare over for infektioner, eksempelvist HIV.

Over en kvart million børn fødes årligt med aids-virus
Over en kvart million børn fødes årligt med aids-virus

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Folk gør tykt grin med Fakta efter...
bt.dk
Bank går konkurs
bt.dk
Medie: Hooligans planlægger VM-angreb
bt.dk
Jonas blev indlagt i et...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx