Af Silla Bakalus - 11/06-17 14:31

Dansk milliardær ejer mere jord i Skotland end den britiske dronning - nu sagsøger han den skotske regeringDansk milliardær ejer mere jord i Skotland end den britiske dronning - nu sagsøger han den skotske regering

Danmarks andenrigeste mand, tøj-milliardæren Anders Holch Povlsen, har gennem flere år opkøbt store jordbesiddelser og godser i Skotland. Men nu har han lagt sig ud med den skotske regering, efter at de lokale myndigheder har givet tilladelse til et projekt, som kan ødelægge hans storstilede planer for området.

storybild

Anders Holch Povlsen ejer blandt andet Aldourie Castle (billedet) i det skotske. Foto: Aldourie Castle/PR-foto

I Danmark har vi for tiden kun en dronning og ingen konge. Men spørger man de skotske medier, så har Danmark i den grad en konge – bare ikke af blåt blod. Danmarks andenrigeste mand, ejeren af tøjimperiet Besteseller Anders Holch Povlsen, har nemlig de seneste år købt så mange store godser og landejendomme i det skotske, at han af medierne bliver omtalt som ’Kongen af Skotland’.

Faktisk ejer 45-årige Anders Holch Povlsen nu mere jord i Skotland end den britiske dronning og kan kalde sig landets andenstørste, private jordbesidder. Samtidig nærmer han sig med hastige skridt pladsen som landets største private jordbesidder.

Og det kan være farligt at tirre en ’konge’. Det har de skotske myndigheder netop måttet sande. For efter at de lokale myndigheder har givet tilladelse til opførelsen af en vindmøllepark som nabo til en af Holch Povlsens ejendomme, er rigmanden blevet så tosset, at han har valgt at sagsøge den skotske regering. Og det retslige slagsmål har netop taget sin begyndelse i denne uge.

Det skriver den skotske avis Press and Journal.

Putin og Trump vil holde telefonmøde tirsdag
Putin og Trump vil holde telefonmøde tirsdag

Ifølge det skotske medie frygter Anders Holch Povlsen og hans skotske selskab Wildlife Limited, der ejer ejendommene, at vindmølleparken ved Altnaharra i Sutherland vil skade det storstilede natur- og turistprojekt, som han har planer om at opføre på nogle af sine ejendomme.

Mens Anders Holch Povlsen er knap så begejstret for vindmølleprojektet, så er det knap så sikkert, om han kan få overbevist den skotske regering om, at projektet bør droppes. Tilladelsen til vindmølleparken er nemlig givet, da man mener, at der er stor opbakning fra de lokale myndigheder til projektet - på trods af, at området angiveligt tidligere delvist er blevet foreslået udlagt til vild natur.

Den danske rigmand har ifølge TV2 hyret Skotlands næststørste advokatfirmaet Brodie´s til retssagen. En talsmand fra Wildlife oplyser til TV 2, at man anser sagen som en ’uheldig situation’, men at man ikke føler, at man kan gøre andet end at udfordre beslutningsprocessen.

'Det er vigtigt at pointere, at Wildland i meget høj grad går ind for grøn energi - så længe der tages forbehold for miljøet i planlægningen af sådan et projekt. Det føler vi imidlertid ikke er tilfældet i denne sag,' skriver Tim Kirkwood fra Wildland i en mail til TV 2.

Anders Holch Povlsen udvidede senest sin ejendomsportefølge i det skotske i efteråret, hvor han erhvervede sig to landejendomme i Sutherland for tilsammen otte millioner pund svarende til knap 69 millioner kroner.

Dansk rigmand jubler over Trumps beslutning: Endelig!
Dansk rigmand jubler over Trumps beslutning: Endelig!

Dermed nåede Anders Holch Povlsen ifølge Press and Journal op på lidt over 800 kvadratkilometer jord.

Tøj-milliardærens skotske ejendomseventyr begyndte tilbage i 2006, da Bestseller-milliardæren købte godset Glenfeshie í Inverness-shire for knap 20 millioner kroner af den danske rigmand Flemming Skouboe.

Pladsen som Skotland andenstørste private jordbesidder tilegnede han sig dog allerede i 2013, da han erhvervede sig to andre store landejendomme i Sutherland for samlet omkring 15 millioner pund svarende til omkring 130 millioner kroner.

Rigmand fra Aarhus undersøges i sag om fyret Hummel-direktør
Rigmand fra Aarhus undersøges i sag om fyret Hummel-direktør

Ifølge det skotske medie ejer rigmanden nu 11 godser og landejendomme i Skotland. Anders Holch Povlsen har dog i et interview i bogen ’De handlende’, som Børsen udgav i april, oplyst, at der ’kun’ er tale om tre godser samt en del omkringliggende jord, som han har opkøbt.

Dansk rigmand sendte datter til børnefødselsdag: Så gik de andre forældre helt amok
Dansk rigmand sendte datter til børnefødselsdag: Så gik de andre forældre helt amok

Anders Holch Povlsen er tidligere blevet kritiseret for at investere i ejendommene for at undgå arveafgift eller for at spekulere i landbrugsstøtte. Men det har Wildlife flere gange afvist.

»Hr. Povlsen har en ægte passion for vildmarken og Skotland. Nogle gange udfordrer jeg ham med, hvordan vi dog skal få råd til at holde det hele, men så ryster han bare på skuldrene og siger: ’Lad os håbe, at vi kan blive ved med at sælge tøj’. Vi vil have, at Skotland skal beholde sit vildnis’,« udtalte Thomas MacDonnell, der er Anders Holch Povlsens højre hånd i det skotske og ansvarlig for bevaringen af rigmandens jordlodder, i efteråret til Press and Journal.

Rigmand lover københavnsk håndboldsucces flere millioner
Rigmand lover københavnsk håndboldsucces flere millioner

Også Anders Holch Povlsen selv har tidligere fortalt om sin passion for naturen. Interessen blev grundlagt, da han som søn af Bestseller-stifterne Merete og Troels Holch Povlsen voksede op på en bondegård nær Brande.

I interviewet i ' De handlende' afslørede han, at han og familien tilbragte nytår i det skotske:

»Det er et smukt område med nogle dejlige mennesker. Naturen er fantastisk selvom det ofte bare er lyng og lidt højmose,« fortalte milliardæren, der også har købt en del jord i Rumænien til naturbevarelse. Ifølge Anders Holch Povlsen er den vilde natur ’det mest værdifulde aktiv, vi overhovedet har’.

Hollywood-stjerne gik amok på sin mand efter mystisk sms: - Hvem er hun!?
Hollywood-stjerne gik amok på sin mand efter mystisk sms: - Hvem er hun!?

Det retslige slagsmål begyndte onsdag ved retten The Court of Session i den skotske hovedstad Edinburgh. Det vides endnu ikke, hvornår det slutter.

LÆS OGSÅ: Verdenskendt rigmand raser over Trump: Det er pinligt for verden

LÆS OGSÅ: Udlover dusør: Dansk rigmand overfaldet og bestjålet i nat

LÆS OGSÅ: Rigmand forærer stor million-lejlighed væk: - Jeg vil gerne give noget igen

LÆS OGSÅ: Arbejdsløse Hans venter spændt: Om 6 år bliver han pludselig mangemillionær

LÆS OGSÅ: Falleret rigmand tilstår svindel for millioner

LÆS OGSÅ: Københavnsk hipster-tøjmærke købt af rigmand

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx