Af Ritzau - 12/10-16 23:50

Forskere foreslår utraditionelt våben i kamp mod omskæringForskere foreslår utraditionelt våben i kamp mod omskæring

Underholdning er nøglen til at omvende tilhængere af kvindelig omskæring, hævder forskere i nyt studie.

storybild

Mange ser omskæring af kvinder, der helt eller delvist fjerner de ydre kønsorganer, som et tegn på renhed, og en absolut nødvendighed inden ægteskabet. Arkivfoto fra Afambo-distriktet i Etiopien på Mille Maternity Hospital der tager sig af gravide kvinder med komplikationer som følge af omskæring og en meget ung fødealder. I regionen er 92 procent af alle kvinder omskåret. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Et hold forskere fra Schweiz og Sudan har måske fundet et nyt våben i kampen mod den omstridte praksis med omskæring af kvinder.

Og det er hverken strengere lovgivning eller informative foldere, der er tale om.

Nej, svaret er sæbeoperaer, som ifølge forskerholdet fra Zürich Universitet kan få folk til at se anderledes på omskæring.

- (Vores resultater) viser, at underholdning kan bruges til at ændre kulturelle holdninger til omskæring af kønsdelene, siger seniorforsker Charles Efferson.

Han forklarer, at mere "hårdhændede" metoder i kampen mod omskæring kan betyde, at det i stedet kommer til at foregå i det skjulte.

Gruppen af forskere har udført et studie i Sudan. Her er omskæring af kvinder fortsat en udbredt praksis. De beskriver deres resultater i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Indgrebet fjerner helt eller delvist de ydre kønsorganer. Og mange ser omskæring som et tegn på renhed. Det er nogle steder desuden en absolut nødvendighed inden et ægteskab.

Men seere af sæbeoperaer, hvor hovedpersonerne fravælger omskæring, bliver ifølge forskerholdet mere positivt stemte over for ubeskårne kvinder.

- Folk kan grundlæggende godt lide at blive underholdt, som Efferson konstaterer på et pressemøde i New York.

På verdensplan vurderes der er være flere end 200 millioner omskårne piger og kvinder.

Og trods løfter om at sætte en stopper for ritualet fortsætter det i vide udstrækning i flere afrikanske lande samt dele af Mellemøsten og Asien.

I Sudan er omkring ni ud af ti kvinder mellem 15 og 49 år ifølge FN omskårne.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx