Af - 25/12-13 16:34; Opdateret: 25/12-13 17:43

Vi blev næsten dagligt undersøgt i skridtetVi blev næsten dagligt undersøgt i skridtet

De to løsladte medlemmer af det russiske punkband Pussy Riot fortæller, hvordan de blev ydmyget i fængsler

storybild

To medlemmer af Pussy Riot blev løsladt i mandags. De fortæller nu om konstante ydmygelser i fængslet. (Billede: Polfoto/Khrebtov Viktor)

Efter mere end to år bag tremmer for at spillet musik i en kirke blev to medlemmer af det russisk punk band Pussy Riot lige før den vestlige juleaften løsladt. I Rusland holder de først jul i januar.

Selv om Nadesjda Tolokonnikova blev løsladt borfodet fra et sibirsk fængsel i 25 graders kulde var hendes første ord til den fremmødte presse:

- Russia without Puttin.

De to punkmedlemmer fortæller nu i et af deres første interview, at de nu vil kaste sig over at forbedre det politiske system og forholdene i fængslerne. Til Guardian fortæller den anden Pussy Riot-musikker Maria Aljokhina, hvordan de udsat for "endeløse udmygelser" inklussiv tre uger med næsten daglige tvungne gynækologiske undersøgelser.

- Jeg bestemte mig for at blive en forkæmper for menneskerettigheder, da jeg opdagede hvor let det var for myndighederne at lave beslutninger og tvinge kvinder til at blive undersøgt de mest intime steder på deres krop. Russiske magthaver skal ikke fortsat være ustraffede og have sådan en absolut magt over os, siger Maria Alyokhina.

De intime undersøgelser bliver bekræftet af Zoya Svetova fra Moscow Public Oversight Commission, der besøgte musikerne i fængslet.

- Fangerne kalder det "at komme gennem stolen" - det er en del af kropsvisiteringen. Det er noget af det mest ydmygende for enhver kvinde. Jeg ved ikke hvor mange gange Alyokhina var gennem det - jeg gætter på hver gang hun var i retten, siger Zoya Svetova.

De to tilbageværende Pussy Riot-medlemmer blev løsladt fra russiske fængsler sammen med 30 Greenpeace-aktivister, herunder danske Anne Mie Roer Jensen. Musikerne giver dog ikke meget for Putins jule-amnesti.

- Det her er ikke amnesti, det er svindel og ren pr, siger Nadesjda Tolokonnikova, der foreslår at vestlige lande udebliver fra Vinter OL i Sochi i Rusland.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Bror til fransk politihelt: Han...
bt.dk
Sanne Salomonsen: Derfor bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx