26/09-14 21:15

Flypassagerer må nu bruge smartphones og tabletsFlypassagerer må nu bruge smartphones og tablets

Nye retningslinjer, der træder i kraft fredag, tillader brug af personligt elektronisk udstyr om bord på fly.

storybild

(Billede: Polfoto)

Europæiske flypassagerer får nu mulighed for at bruge smartphones, tablets og bærbare computere på hele deres flyrejse.

Det siger Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur, Easa, som også ser muligheder for, at luftfartsselskaberne begynder at stille trådløse kommunikationstjenester til rådighed for deres kunder.

Danske stewardesser kan snart være et særsyn
Danske stewardesser kan snart være et særsyn

De nuværende regler betyder, at passagerernes smartphones og tablets skal være sat på "flyfunktion", så de ikke udsender radiosignaler, der kan forstyrre flyets kommunikation.

Men EU-Kommissionen har nu tilladt anvendelse af 3G og 4G-kommunikation, hvilket gør det muligt for brugerne at surfe på internettet og sende mails, når flyet er oppe i en højde på over 3000 meter.

Seeeelfie: Flypersonale havde en fest med passagers glemte iPad
Seeeelfie: Flypersonale havde en fest med passagers glemte iPad

De nye regler træder principielt i kraft fra fredag, men luftfartsselskaber skal bruge tid til at føre dem ud i livet. Easa siger, at man håber, at de første europæiske luftfartsselskaber vil have implementeret de nye regelsæt inden for otte måneder eller deromkring.

- De nye retningslinjer tillader luftfartsselskaberne at lade personligt elektronisk udstyr være tændt, uden at det skal sættes i flyfunktion, står der i pressemeddelelsen fra Easa, som siger, at de nye regler åbner op for "gate-to-gate telekommunikation og wifi-services."

De nye regler medfører, at hvert selskab selv skal sørge for test, som skaber den fornødne sikkerhed, når passagerer får lov at bruge smartphones og tablets.

Dansk fly tæt på kollision med passagerfly i luften
Dansk fly tæt på kollision med passagerfly i luften

Passagerer har i dag tilladelse til at bruge mobiltelefoner til almindelige samtaler, når flyet er oppe over 3000 meters højde, men de har ikke ret til at bruge internettet i den højde.

Passagerer har skullet slukke computere, musikafspillere og andet udstyr, når flyet kører til og fra starts- og landingsbanerne, og når det letter og lander. Men flere flyselskaber, deriblandt Norwegian, tillader allerede brug af wifi om bord på deres fly.

I USA har myndighederne allerede tidligere taget skridt frem mod en udvidet anvendelse af elektronisk udstyr om bord på fly.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Publikumstribune styrtede sammen...
bt.dk
Popstjerne skrev om Andreas og...
bt.dk
Medier: Fodboldlegende skal giftes...
bt.dk
Efter fængselsdommen: Nu bryder Nadia...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx