Af Ritzau - 30/10-16 19:32

Marokkanere demonstrerer efter fiskehandlers dødMarokkanere demonstrerer efter fiskehandlers død

Der er store demonstrationer i flere byer i Marokko i protest mod myndighederne og et tragisk dødsfald.

storybild

Ikke alt er godt i kong Muhammed VI's Marokko. Der har været store protestdemonstrationer mod embedsmisbrug i en række byer i landet. (Arkiv) (Billede: Scanpix/Fadel Senna)

Tusinder af vrede marokkanere har søndag holdt store demonstrationer i adskillige byer i deres nordafrikanske land for at protesterer mod embedsmisbrug.

Det er en fiskehandlers død i Marokkos nordlige by al-Hoceima, der har udløst protesterne.

Fiskeren forsøgte i fredags at redde sine fisk fra en skraldebil, hvor politiet havde smidt de fisk, de havde konfiskeret fra manden.

Fiskehandleren blev knust i skraldebilen.

Manden hed Mouchcine Fikri og havde købt sine fisk i havnen. Men politiet tog fangsten fra ham, fordi der angiveligt var sværdfisk iblandt, og de lokale myndigheder har forbudt salg af sværdfisk i denne sæson.

Fiskehandlerens død har også ført til protester på de sociale medier imod "Hogra", en betegnelse i det nordlige Afrika for uretfærdighed og embedsmisbrug.

Demonstrationerne søndag var indkaldt af 20. Februar-bevægelsen, som også organiserede demonstrationer under oprøret mod arabiske regimer i vinteren 2011.

I et forsøg på at tage vreden ud af situationen beordrede Marokkos kong Mohamed, der er på rundtur i Afrika, indenrigsministeren til at aflægge kondolencebesøg hos fiskehandlerens familie.

Både indenrigsministeriet og justitsministeriet har lovet at undersøge, hvad der er sket i sagen.

Demonstrationer som dem, der fandt sted søndag, er sjældne i Marokko, hvor kongen stadig har det sidste og afgørende ord i mange sager.

Landet undslap de store uroligheder i 2011 ved at gennemføre reformer under skarp sikkerhed, mens lederne i andre nordafrikanske lande, nemlig Tunesien, Egypten og Libyen, blev væltet.

Fiskehandler Fikris død vækker også minder om det, der faktisk udløste de arabiske oprør. Det var en episode i Tunesien i december 2010, da en mand i desperation stak ild på sig selv og døde.

Han havde fået nok af politiet, som konfiskerede den frugt, han forsøgte at sælge.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx