Af - 12/01-14 18:38

Danmark klar med millionhjælp til Myanmars flygtningeDanmark klar med millionhjælp til Myanmars flygtninge

Udviklingsministeren bevilger 15 millioner til kriseindsats i Myanmar. Torsdag eftergav han landets gæld.

storybild

(Billede: Polfoto)

Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) har søndag meddelt FN's Flygtningehøjkommisariat, at Danmark er klar med 15 millioner kroner ekstra til FN's indsats for at afhjælpe den alvorlige humanitære krise i Myanmar.

Ekstrabevillingen faldt i forbindelse med ministeren og kronprinsesse Marys besøg søndag hos indespærrede flygtninge i Rakhine-staten i det vestlige hjørne af det sydøstasiatiske land, oplyser Udenrigsministeriet.

Her har voldelige sammenstød mellem buddhister og muslimer siden 2012 medført 140.000 internt fordrevne flygtninge.

- Det er en dybt ulykkelig situation for de mange mennesker i lejrene, der lever under kummerlige forhold, og som jeg besøgte sammen med kronprinsessen, udtaler Rasmus Helveg Petersen.

- Vores ekstra bidrag går til at forbedre forholdene, og besøget er med til at sætte fokus på problemerne, forklarer han.

Kronprinsessen og udviklingsministeren har besøgt to flygtningelejre i Rakhine-staten.

En for buddhistiske flygtninge og en for muslimske flygtninge - de etniske rohingyaer, der er indespærrede i lejrene og historisk set har været en særligt undertrykt etnisk gruppe.

I alt er mere end en halv million mennesker på flugt i Myanmar.

Torsdag bekræftede udviklingsministeren over for Myanmars præsident, Thein Sein, at landets gæld på 295 millioner kroner til Danmark eftergives.

- Når vi eftergiver gæld, frigives ressourcer, der kan investeres i befolkningens sundhed, i skoler og i veje, og det er der hårdt brug for, sagde Helveg Petersen og roste landets positive udvikling med demokratiske reformer.

Myanmar, der tidligere var et militærdiktatur, har i løbet af de seneste år været gennem omfattende reformer i form af politisk liberalisering og økonomisk samarbejde med omverdenen.

Det er en proces, der er personificeret af oppositionspolitikeren Aung San Suu Kyi, som tilbragte 15 år i husarrest eller fængsel. Hun blev frigivet i 2010.

Myanmar er stadig et af de fattigste lande i Sydøstasien og har aldrig været i stand til at afdrage på det 30 år gamle lån til Danmark.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx