Af - 30/07-16 08:16

Læge: Disse 10 madvarer bør du skifte udLæge: Disse 10 madvarer bør du skifte ud

Læge og kok giver råd til en sundere kost ved at bytte madvarer ud med mere nærende alternativer.

Bildstrecke im Grossformat »
- Den allervigtigste mad for din skønhed og sundhed er grønne grøntsager, forklarer Sally Walker. De indeholder nemlig flere næringsstoffer end noget andet mad. - Spinat, grønkål og rucola er fyldt med alle de gode ting, så leveren kan afgifte. Herudover indeholder de mange c-vitaminer, som er essentielt for en smuk hud, siger hun og fortsætter - Hvis man bare drikker en liter af grønne smoothies hver dag med minimum 300 gram grøntsager, vil man kunne se forskel på huden efter 14 dage. Indmad er rigtig godt, forklarer Sally Walker. - Indmad er en energi-bombe. Det er ret overset nu om dage, fordi mange ikke synes det er lækkert, men det giver masser a- og b-vitamin, siger hun. - Mørkfarvede grøntsager for eksempel bær indeholder mange enzymer og antioxidanter. Og det er med til at undgå ældning af huden, siger skønheds- og sundhedseksperten, og understreger at særligt solbær er gode. Det er vigtigt at få gode fedtstoffer, forklarer Sally Walker. - Fed fisk for eksempel laks indeholde gode fedtsyrer og fiskeolie. Det er godt, så man ikke tørrer ud. Hvis man er tør udvendigt, er det sandsynligvis fordi, at man også er det indvendigt, siger hun og tilføjer, at avocado også er rigtig godt. Oliven er fantastisk for huden, fordi den indeholder meget e-vitamin.. - Spis masser af olivenfrugt eller brug olien. Hvis man er løbet tør for sin yndlingscreme, kan man sagtens bruge olien fra køkkenet til huden, siger Sally Walker. Chiafrø er nummer seks på Sally Walkers liste over super gode fødevarer, som man kan spise for at holde sig skøn og smuk. - Rigtig mange har fået øjnene op for chiafrø. De er gode, fordi der er mange proteiner i dem, og det er vigtigt for at opbygge huden. Herudover skulle der være kalk svarende til flere glas mælk og mere omega-3 end en laksefilet. Krydderurter og i det hele taget krydderier er også med på listen. - Pr gram er krydderier meget koncentrerede på mineraler og vitaminer. Det kan man bruge i maden, men man kan også skylle ansigtet i afkog fra krydderurter, foreslår Sally Walker. Kokos anbefaler Sally Walker også. - Kokos er godt på uden på og indeni kroppen. Man kan for ekselpel bruge kokosolie. Det indeholder mange b-vitaminer som er godt, fordi det hjælper kroppen til at producere kollagen. Mango er en god anti-aging-frugt. - Mango kaldes for kongernes frugt. Den er fyldt med næringsstoffer og vitaminer. Det siges, at der findes 4000 forskellige og næsten alle af dem findes i mangoen, siger Sally Walker. - Æg indeholder alle vitaminer undtagen c-vitamin. Derfor er det en lille sundhedsbombe og rigtig godt for kroppen, siger Sally Walker. Hun forklarer at den er god til at afgifte leveren, og det er vigtigt for en smuk hud. - Hvis leveren ikke kan afgifte ordenligt, ses det i huden med det samme. Æg får leveren til at fungere bedre.

10 ting du skal spise for at holde sig smuk.

Berit Nordstand er mor til seks, forfatter og læge. Hun er aktuel med en kogebog og giver i den forbindelse sammen med kokken Kjartan Skjelde bud på 10 madvarer man med fordel kan skifte ud med sunde alternativer. Det skriver Side2.

Skift sukker ud med honning


Berit Nordstand beskriver sukker som gift. Derfor skal det skiftes ud med ud med naturlige sager som honning, rørsukker og sukker af kokospalmens blomster eller lignende. Det hvide sukker forstyrrer bakteriefloraen i tarmene, bemærker lægen.
Sensommerhonning giver derimod den laveste blodsukkerbelastning for kroppen.

Skrift moderne mel ud andre typer


Forfatterne påpeger, at moderne mel kan give problemer på grund af det høje indhold af stivelse og gluten, som oprindelige kornsorter ikke havde. Derfor anbefaler de typer som enkorn, emmer, økologisk spelt og landhvede. Eller rug eller byg.

Skift pasta ud med grøntsager og bælgfrugter


- Hvem har brug for pasta? lyder det fra kogebogsforfatterne, der anbefaler grøntsager eller bælgfrugter i retterne, hvor man normalt ville bruge pasta.

- Pasta er som regel lavet af moderne hvedemel. Man kan godt spise pasta, men vælg så gerne pasta som er lavet af de oprindelige melsorter. Du kan også lave en grøntsags-lasagne og pastastrimler af eksempelvis squash, eller erstatte pastaen med bælgfrugter som eksempelvis linser, er budskabet.

Skrift den hvide ris ud med linser, bønner og quinoa


De klassiske hvide ris kan erstattes af byg, boghvede, linser og quinoa, som er sundere og samtidig smager godt.

Skift margarinen ud med smør


Margarinen med hærdet fedt kan erstattes af smør eller margarine uden hærdet fedt. Gerne produkter med varianter med omega-3.

Skift light mejeriprodukter ud med produkter med naturligt fedtindhold


Nordstrand og Skjelde mener ikke, man skal lytte til anbefalingen om at vælge lightprodukter, når det kommer til mejeriprodukter. De peger på studier, der viser en masse sundhedsfordele ved at vælge det naturlige fedtindhold frem for lightudgaverne. Blandt andet har det positiv effekt på mæthedsfølelse og immunsystem, er deres budskab.

Skift det klassiske salt ud med mineralsalt eller andre typer


Det er en af de vigtigste ingredienser i madlavning. Skift saltet ud med naturlige mineralsalte som havsalt, Maldon salt og Himalaya salt. Brug også mindre salt ved at kombinere det med andre krydderier og urter.

Skrift juice ud med vand


Når du er tørstig, så drik vand. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan du kan få vandet til at smage af mere med eksempelvis friske urter, citron, agurk og ingefær.

Gå efter rene kødprodukter


Pølser, karbonader og kødboller med et lavt indhold af kød kan skiftes ud med stykker af kød, og pølser og karbonader med meget kød. Gå efter kød uden nitrit.


Skift krydderiblandinger ud med rene krydderier


Undgå blandinger med tilsætningsstoffer og brug hellere hele krydderier, som du støder i en morter og friske urter.

LÆS OGSÅ: Forskere har fundet middel, der kan dræbe din trang til usund mad

LÆS OGSÅ: Eksperter: 7 trends du bør kende, hvis du vil være sund

LÆS OGSÅ: Det sker der med din krop, hvis du drikker for lidt vand

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx