Af - 13/07-15 15:35

GALLERI: Verdens stærkeste Malala fylder 18GALLERI: Verdens stærkeste Malala fylder 18

Utrættelig aktivist for børn og unges ret til uddannelse.

Bildstrecke im Grossformat »
Klik gennem galleriet for at se Malala Yousafzais vej til Nobelprisen. 9. oktober 2012 retter en attentatmand fra Taliban et våben mod Malala, der netop er på vej hjem fra skole. Kuglen rammer hendes hoved, hals og skulder. Malala transporteres til et hospital i militærhelikopter. Det første billede af Malala efter hun igen er ved bevidsthed efter angrebet. Hun er på daværende tidspunkt på Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, Storbritannien. I bedring på hospitalet. Malala med sin far Ziauddin og to yngre brødre, Atal til højre og Khushal til venstre. Malala på hospitalet. Hun har gennemgået en operation, der har rekonstrueret hendes kranium med en titaniumplade. Samtidig har hun fået et implantat for at genskabe hørelsen i venstre øre. Malala giver sit første interview efter angrebet. "Jeg ønsker at alle piger, alle børn, får en uddannelse". Malala holder tale i FN's hovedkvarter. Malala holder tale ved åbningen af et bibliotek i Birmingham. Fodboldstjernen David Beckham overrækker Malala prisen med navnet 'Mirror Pride of Britain Teenager of Courage Award'. Malala modtager prisen 'The Women of the Year Fund Honoree Award' ved Glamour Women of the Year Awards i New York. Her besøger hun en flytningtelejr nær den Syriske grænse ved Jordan. Malala modtager Nobels fredspris sammen med den indiske børnerettighedsaktivist Kailash Satyarthi. 17-årige Malala under Nobelpris-ceremonien i Oslo. Den blodige skoleuniform, som Malala bar under angrebet i oktober 2012, gøres klar til at blive udstillet i Oslo. Malala besøger familier til de piger, der er blevet kidnappet af den militante gruppe Boko Haram i Nigeria. Her står hun med et billede af skolepigen Sarah Samuel. Malala står ved siden af moderen til Sarah, Rebecca. Malala fejrer sin 18 års fødselsdag i Libanon med syriske flygtninge. Hun åbner her en skole i Bekaa Valley som er finansieret af NGO'en hun har etableret med sin far.

Klik dig igennem galleriet for at følge Malalas udvikling siden angrebet i 2012.

12. juli fyldte Malala Yousafzai 18 år. Og den måde hun fejrede sin fødselsdag på, siger uden tvivl en hel del om hende som person.

Malala fejrede nemlig dagen ved at mødes med syriske flygtningepiger og åbne en skole for syriske flygtninge i Libanon. Den unge kvinde har i årevis kæmpet en utrættelig kamp for at gøre opmærksom på vigtigheden af uddannelse til alle.

Den pakistanske pige blev i første omgang kendt som passioneret fortaler for pigers ret til uddannelse. Hun blev for alvor verdensberømt, da Taliban ønskede at straffe hende for netop den holdning. I oktober 2012 blev hun skudt på vej hjem fra skole.

Hun blev livsfarligt såret af en kugle, der ramte hendes hoved, hals og skulder og gennemgik flere banebrydende operationer.

At angrebet på ingen måde kunne stoppe hende fra at kæmpe for unges rettigheder var tydeligt i hendes første interview efter angrebet.

Gud har givet mit et nyt liv. Et andet liv. Jeg vil arbejde, jeg vil arbejde for folket. Og jeg ønsker, at alle piger, alle børn, skal have en uddannelse.

Malala Yousafzai blev sidste år den yngste modtager af Nobels fredspris nogensinde. Og tidligere på måneden gik hun ud med budskabet om, at alle verdens børn skal gå 12 år i skole. Ni år er ifølge Malala ikke nok.

Nobel-vinder: Alle børn skal 12 år i skole
Nobel-vinder: Alle børn skal 12 år i skole

Vi må handle nu i år 2015. Vi må finansiere vores fremtid nu. Det er ikke et spørgsmål om penge. Pengene er der. Det handler om mangel på engagement fra verdens ledere, siger hun.

Se flere billeder af Malala i galleriet øverst.

10 mænd idømt fængsel på livstid for angreb på Malala
10 mænd idømt fængsel på livstid for angreb på Malala

Malala: Jeg er beæret over fredspris
Malala: Jeg er beæret over fredspris

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Chok: Historiske danske legender...
bt.dk
Person og to hunde er gået igennem isen
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx