Af Lars Sejr - 30/10-15 19:51

Kerry og kolleger vil arbejde for våbenhvile i SyrienKerry og kolleger vil arbejde for våbenhvile i Syrien

En række stormagter og regionale magter indleder proces om Syrien og skal mødes igen om to uger.

storybild

John Kerry med den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov. (Billede: AP/Polfoto)

USA, Rusland, Iran og 14 andre lande opfordrede fredag efter et møde i Østrigs hovedstad, Wien, til en landsomfattende våbenhvile i Syrien.

Der er "nogen fælles forståelse" mellem stormagterne og de regionale magter, der har deltaget i mødet, siger den franske udenrigsminister, Laurent Fabius.

Han siger, at mødet, hvor blandt andet udenrigsministrene fra USA, Rusland, Iran og Tyrkiet har deltaget, vil blive genoptaget om to uger.

I den fælles erklæring står der videre, at man vil bede FN om at sørge for, at repræsentanter for den syriske regering og oppositionen bringes sammen for at få sat gang i "en politisk proces", der kan lede frem til en ny forfatning og frie valg.

Målet er at finde en måde at afslutte den blodige krig i Syrien på. Ifølge FN har en kvart million mennesker mistet livet under den over fire år lange konflikt, og millioner er på flugt, mange til Europa.

USA indkalder til møde for at afsætte Assad
USA indkalder til møde for at afsætte Assad

USA's udenrigsminister, John Kerry, siger på et pressemøde, at han under mødet i Wien har været "enig om at være uenig" med sine kolleger fra Rusland og Iran, Sergej Lavrov og Mohammad Javad Zarif.

Næsten samtidig bekræfter Det Hvide Hus fredag, at der skal sendes op mod 50 amerikanske elitesoldater i det nordlige Syrien for at bistå moderate oprørere i kampen mod Islamisk Stat.

Kerry siger, at de vil være med til at understøtte det diplomatiske spor, som USA forfølger.

- Men det er virkelig et tilfælde, at det bliver kendt i dag, siger han.

Dansk ekspert: Derfor rykker Rusland ind i Syrien
Dansk ekspert: Derfor rykker Rusland ind i Syrien

Rusland og Iran er allieret med Syriens præsident, Bashar al-Assad. USA mener, at en politisk løsning kun kan komme i stand, hvis Assad forsvinder.

Mødet blev holdt, mens en markedsplads i en oprørskontrolleret forstad til Syriens hovedstad, Damaskus, blev angrebet af regeringsstyrker med raketter, og mindst 57 mennesker er dræbt, oplyser det sædvanligvis velorienterede Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

I Aleppo i det nordlige Syrien mistede mindst 20 livet, da kampfly slog til mod flere områder af byen, siger organisationen videre. Det er uvist, om det var syriske regeringsfly, der angreb.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Skal vidne i retten: Hun kan blive...
bt.dk
Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Trumps valgkonsulenter afsløret med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx