14/11-15 07:29

Angreb i Paris har været under opsejling længeAngreb i Paris har været under opsejling længe

Pilen peger på terrornetværket al-Qaeda, siger terrorforsker om voldsomme angreb i Paris.

Bildstrecke im Grossformat »
Folk sørger foran caféen Carillon restauranten Petit Cambodge i Paris. Folk sørger foran caféen Carillon restauranten Petit Cambodge i Paris. Folk lægger blomster foran koncertsalen, hvor mere end 120 personer blev dræbt fredag nat. Personer bliver evakueret uden for koncertsalen Bataclan Personer bliver evakueret uden for koncertsalen Bataclan Personer bliver evakueret uden for koncertsalen Bataclan Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Der meldes om mindst 120 døde. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Dræbte, gidsler og eksplosioner flere steder i Paris. Dansker fanget på stadion i Paris: Folk flygter IND på stadionet igen. Ofre for angrebet ligger på fortovet Ofre for angrebet ligger på fortovet Ofre for angrebet ligger på fortovet Ofre for angrebet ligger på fortovet Ofre for angrebet ligger på fortovet

Juha Saarinen, der forsker i jihadisme på Försvarshögskolan, mener, at noget tyder på, at fredagens angreb i Paris var nøje planlagt.

Han tror umiddelbart, at udenlandske, militante grupper har en finger med i spillet.

- Dette er en koordineret plan, som er blevet planlagt over lang tid. Flere personer deltog i attentaterne og muligvis endnu flere i planlægningen, siger han til det finske nyhedsbureau FNB.

Ifølge forskeren er det meget muligt, at der blandt gerningsmændene kan være personer, som har kæmpet i udlandet - eksempelvis i Syrien - og efterfølgende er taget til Frankrig.

Otte formodede gerningsmænd er meldt dræbt af de franske myndigheder, men deres identitet er ukendt. Mindst 120 mennesker er dræbt.

Ifølge Juha Saarinen er angrebene i Paris så tilpas avancerede, at det kan tyde på, at udenlandske grupper har hjulpet enten via finansiering eller planlægning.

Han er ret sikker på, at der findes en forbindelse til enten al-Qaeda eller Islamisk Stat (IS).

- Selvom IS kobles til broderparten af gennemførte og planlagte terrorangreb i Europa, så var det al-Qaeda, som stod bag angrebet på Charlie Hebdo (i januar, red.). Det er altså muligt, at nattens hændelser har med al-Qaeda at gøre snarere end IS, mener Saarinen.

Forskeren kalder situationen i Frankrig "højst foruroligende".

- Der har været mange planlagte attentater i Frankrig, men myndighederne har formået at forhindre dem. Den lokale jihadistbevægelse er aktiv, siger Juha Saarinen.

LÆS OGSÅ: Bevæbnede betjente bevogter fransk ambassade i København

LÆS OGSÅ: Overblik: Terror rammer Paris

LÆS OGSÅ: OVERBLIK: Terror i Paris koster mindst 120 mennesker livet

LÆS OGSÅ: Gerningsmænd sprang sig selv i luften i koncertsal

LÆS OGSÅ: Ikke Banksy: Her stammer viralt pariser-tegn i virkeligheden fra

LÆS OGSÅ: Åbne døre: Parisere åbner deres hjem for berørte af fransk terror

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Par krævede erstatning for...
bt.dk
Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Dansk succesdesigner stod bag noget...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx