Af - 16/06-15 20:16

Fødende kvinders skrig kan give høreskader til jordemødreFødende kvinders skrig kan give høreskader til jordemødre

Over halvdelen af de ansatte på en svensk fødegang havde symptomer på hørerelaterede skader, viser en undersøgelse.

storybild

(Billede: Polfoto)

'Kan du ikke lige skrue ned for alt det skrigeri?'

Sådan et spørgsmål vil de færreste kvinder nok høre fra jordmoderen, mens de er i fuld gang med en smertefuld fødsel. Og det kommer nok heller ikke til at ske, selv om en svensk undersøgelse har fundet frem til, at lydniveauet på fødegangene kan give personalet høreproblemer.

Forskere fra Göteborg Universitet har undersøgt en fødegang med 160 ansatte, og her nåede lydniveauet over de tilladte 80 decibel på næsten halvdelen af deres vagter, mens 55 procent af dem havde symptomer på høreskader.

Det gælder blandt andet træthed, kommunikationsforstyrrelser og tinnitus, og sidstnævnte lider formanden for Jordemoderforeningen, Lillian Bonde, også af. Undersøgelsen kommer heller ikke voldsomt bag på hende, og hun mener, at vi skal lave en i Danmark.

- Jeg synes, at det vil være relevant at få lavet en dansk undersøgelse af det for at se, om det også gælder herhjemme, og om jordemødre er mere udsat for høje lyde end det er acceptabelt. Hvis der så viser sig at være noget om snakken, skal vi gøre noget for at sikre os, at vores hørelse beskyttes, siger hun til metroxpress.

Kigger du på skærmen hver dag? Så meget tager du skade
Kigger du på skærmen hver dag? Så meget tager du skade

Blot 10 gram af disse 'nødder' beskytter mod mange sygdomme
Blot 10 gram af disse 'nødder' beskytter mod mange sygdomme

Lillian Bonde har selv modtaget mange beskeder og kommentarer, efter hun selv delte undersøgelsen på Facebook, og hun er glad for, at der kommer fokus på det, og at det handler om de rigtige budskaber.

- Det vigtige er, at vi ikke med det samme konkluderer, at kvinderne bare skal have mere smertelindrende medicin for at tie stille, eller at jordemødre skal have hørebøffer på – det vil påvirke samspillet med kvinden, og der kan være ting, som vi skal gøre, men ikke kan høre, siger hun.

Forskerne ved Göteborg Universitet foreslår ellers hørepropper til jordemødrene, men det mener Lillian Bonde altså ikke er et holdbart forslag. Deres anden anbefaling lyder på, at man som minimum sikre, at pauser og alt det administrative arbejde kan foregå i mere rolige omgivelser.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.

LÆS OGSÅ: Din fødseldag kan have betydning for dit helbred

LÆS OGSÅ: Hvordan reagerer berusede unge ved brand?

LÆS OGSÅ: Smid mobilen ud af klasseværelset - det gør dig dygtigere

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx