15/03-16 06:01

Massemorderen Breivik udfordrer det norske retssamfundMassemorderen Breivik udfordrer det norske retssamfund

Anders Behring Breivik er så utilfreds med sine afsoningsforhold, at han trækker den norske stat i retten.

storybild

Myndighederne frygter, at Anders Behring Breivik som her i den tidligere straffesag mod ham, vil benytte ætermedier til at sende kodemeddelelser. Derfor forbydes de adgang til dele af den aktuelle retssag. (Billede: AP/Frank Augstein)

Den norske massemorder Anders Behring Breivik har anlagt en meget kontroversiel sag mod den norske stat for brud på menneskerettighederne. Sagen, der skal behandle hans utilfredshed med vilkårene i fængslet, indledes tirsdag formiddag i Oslo Tingrett.

Den 37-årige Breivik, der ved to angreb 22. juli 2011 dræbte 77 mennesker og året efter blev dømt til 21 års forvaring, har ved flere lejligheder klaget over, at han på grund af langvarig isolation og psykisk mishandling afsoner under torturlignende forhold.

Mens nogle ser retssagen som et bevis på, at Norge er en retsstat, så har en stor del af den norske befolkning vanskeligt ved at føle den mindste sympati med Breivik, fordi sagen vil komme til at rippe op i sår og traumer hos de overlevende og pårørende.

- Retssagen opleves næsten surrealistisk, siger formanden for Den Nationale Støttegruppe efter 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland, til nyhedsbureauet NTB.

Hun mistede selv sin 18-årige datter, Synne, på Utøya.

- Der sidder han så og surmuler over sine egne forhold, mens vi har mistet vores børn, er traumatiserede og er tynget af sorg og savn, tilføjer hun.

Hvis ikke Breivik får medhold i det norske retssystem med sit søgsmål mod staten, er hans advokat, Øystein Storrvik, ifølge NTB parat til at indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Blandt norske og internationale medier er der stor interesse for at dække sagen. Men alle ætermediers ansøgning om at kunne sende direkte eller forskudt fra retssagen er afvist af retten af bekymring for, at Breivik ville kommunikere med omverdenen i koder.

Ud over strenge restriktioner for pressens adgang til at overvære og referere helt centrale dele af sagen opretholder retten beslutningen om, at vidneforklaringer om afsoningsforholdene i fængslerne holdes for lukkede døre.

Der er afsat fire dage til sagen.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Dansk sports-komet scorer vild...
bt.dk
BTs sportschef: Superligaen bør lytte...
bt.dk
Afsløring: Svensk politi lokkede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx